Nationaltheatret skal pusses opp for 1,9 milliarder kroner

– En rik kulturnasjon som Norge ikke kan la en av våre flotteste kulturhistoriske bygninger fortsette å forfalle, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og Nationaltheatrets styreleder Anne Enger møter pressen og ansatte på teatret etter sitt møte om bevilgninger til rehabilitering av Nationaltheatret fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringen vil rehabilitere Nationaltheatret for 1,9 milliarder kroner. Bygningen skal pusses opp og hovedscenen oppgraderes.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) presenterte nyheten etter et møte med styreleder Anne Enger på Nationaltheatret fredag ettermiddag. Nyheten ble møtt med lang applaus fra de ansatte.

– Det er et akutt behov for å rehabilitere dette vakre bygget. Nationaltheatret er en våre kulturskatter, med unik posisjon i norsk og internasjonalt kulturliv. En rik kulturnasjon som Norge kan ikke la en av våre flotteste kulturhistoriske bygninger fortsette å forfalle, sa kulturminister Helleland.

Forfallet ved teatret har skjedd over mange tiår. Situasjonen er nå så alvorlig at deler av fasaden er pakket inn i sponplater og plast for å hindre at deler av muren faller ned og skader forbipasserende. Innvending er det også akutt behov for oppussing med store sprekker i gulv og tak.

– Tiden for oppussing er overmoden. Situasjonen her blir verre og verre for hver dag, sier teatersjef HanneTømta, som betegner fredagens nyhet som kanskje den viktigste i teatrets historie:

– Det er første gang det tas en beslutning på regjeringsnivå som er så massiv. Dette er virkelig en stor dag for teatret, sier Tømta.

Må stenge i to-tre år

Nå kommer ikke oppussingsarbeidet til å starte på flere år, trolig ikke før tidligst i 2020. Først skal det gjennomføres en avklaringsfase, noe det er satt av 2,5 millioner kroner til i årets statsbudsjett. Så går det noen år med planarbeid før rehabiliteringen kan starte. Men statsråden forsikrer at rehabilitering blir det:

– Nå har snøballen begynt å rulle, og da er den umulig å stoppe. Det er også tverrpolitisk enighet om dette, sa Helleland.

Hanne Tømta sier at hun håper rehabiliteringen kan starte i 2020. Teatersjefen ser ikke svart på at teatret må stenge i to-tre år mens rehabiliteringen pågår.

– Dette er en unik mulighet for oss til å møte publikum andre steder, trekke nye grupper i teatret og jobbe på andre steder, sier Tømta til NTB.

– Et første skritt

Styreleder Anne Enger får mye av æren for at regjeringen nå endelig har besluttet at teatret skal rehabiliteres. Hun fikk da også ros av kulturministeren da nyheten ble kjent på en pressekonferanse fredag.

– Dette hadde ikke kommet på plass uten deg, sa statsråden.

Enger har selv sittet i kulturministerstolen og kjenner det politiske spillet.

– Det er klart det har hatt en viss betydning, men her er det virkelig mange som har stått på og som skal takkes, sier Enger til NTB.

Hun er også en av de mange kulturministere som har hatt anmodninger om opprustning av Nationaltheatret på sitt bord.

– Men den gang skulle vi bygge en Opera, sier Enger. Dermed kom oppussing av Nationaltheatret lenger bak i køen.

Enger er full av ros til statsråd Helleland, men understreker samtidig at styret ved Nationaltheatret har enda høyere ambisjoner, og at disse ikke blir lagt bort. Styret ved teatret har gått inn for en løsning til mellom 3,9 og 4,5 milliarder kroner som også omfatter nye scener og utvikling av publikumsarealene.

– Dette er et første grunnleggende, viktig skritt for å komme videre med å ta vare på dette fantastiske bygget, men vi trenger mer, sier Anne Enger.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Propanen pumpes ut fra veltet tankbil i Telemark

Arbeidet har startet med å pumpe sju tonn med propan fra den veltede tankbilen i Telemark over i en ny tankbil.

Mye røyk fra skogsbrann i Nordmarka

Røyken fra en skogsbrann i Nordmarka kunne ved midnattstider natt til søndag ses fra store deler av Oslo.

Mann skutt på Grünerløkka i Oslo

Politiet har snakket med mannen som fikk alvorlige skader etter en skyteepisode på Grünerløkka i Oslo, men har ikke pågrepet noen i saken.

Russisk atomkraftverk uten brensel når det fraktes langs norskekysten

Atomkraftverket Akademik Lomonosov inneholder ikke reaktorbrensel når det fraktes langs norskekysten, slik Norge har fryktet.

Søket avsluttes etter steinras i Setesdal

Søket etter folk i en klatrerute i Nomedalsfjellet i Valle i Setesdal, der det gikk et stort steinras lørdag, er avsluttet, melder Norske Redningshunder.

Kappkjørte i 142 km/t

Lørdagens råkjøring på E10 nådde sitt klimaks like før midnatt.

Gir mer penger til svømmeopplæring

Troms fylke har nå fått en million kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Márkomeannu er i rute:

- Garantert ikke kjedelig

Festivalstaben jobber for fullt for at alt skal være klart til den 17. Márkomeannu-festivalen som åpner torsdag i neste uke.

Robin Lorentzen om hvorfor han har lyktes:

– Jeg er sterk mentalt

Portretteres i Lørdagsrevyen

Lars og Marianne Bremnes portretteres i kveld i Lørdagsrevyen i forbindelse med markeringen av 22. juli.

Kjørte i 132 km/t

En fører mistet førerkortet etter å ha gasset på.

Vant i både tingrett og lagmannsrett:

Tok opp kampen og vant

Da Glenn Johansens bil fikk motorproblemer for to år siden, ble det starten på et langt løp i rettsvesenet.

Fra grunt vann til justisminister

Den tidligere nordnorske mesteren i svømming har vært gjennom et aktivt liv med mange utfordringer, både oppturer og nedturer.

– Jeg kan være løsningen

Medkilas nye signering Crystal Thomas mener hun kan være en viktig brikke i å redde Medkila fra nedrykk.

Stoltenberg om 22. juli: I løpet av noen minutter var kaoset totalt

Jens Stoltenberg håpet i det lengste at eksplosjonen 22. juli ikke skyldtes en bombe. I løpet av noen minutter gikk det opp for ham hva som hadde skjedd.

Integrert på rekordtid:

Lærte språket, ble bankvert

Etter få måneder i praksis, er syriske Yehia Jabi (33) klar for jobb i Sparebank1 Nord-Norge.

Nye norske charterturister på vei til jordskjelvrammede Kos

Situasjonen har roet seg for de fleste norske charterturistene på den greske øya Kos, ifølge reisebyråene. Flere nordmenn kommer til øya fredag.

Tenk deg om før du slår:

De er kritisk truet

Slik tar du best vare på fangsten

Skal du på fisketur i sommer? Her får du gode råd for hvordan du sikrer best mulig kvalitet på fangsten.

Norske turister forteller om dramatiske nattetimer på Kos

Mange norske turister befinner seg på Kos og forteller om dramatiske opplevelser da jordskjelvet rammet natt til fredag.