Eldre drikker mer og oftere enn før

Ifølge helsepersonell er ensomhet den viktigste grunne til at eldre drikker. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere eldre drikker mer enn før – og oftere enn før. Ifølge helsearbeider er ensomhet den viktigste grunnen til at de eldre drikker.

I en undersøkelse om eldre og alkohol fra rusfeltets samarbeidsorgan Actis, oppgir tre av fire helsearbeidere ensomhet som den viktigste årsaken til at eldre drikker. Én av fire nevner sorg, skriver Dagsavisen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har sett en endring i de eldres drikkemønster siden midten av 1990-tallet.

– Spørreundersøkelser i befolkningen viser at blant eldre har det vært en økning i andelen som drikker alkohol, og en økning i hvor ofte de drikker, sier seniorforsker Ingeborg Rossow ved FHIs avdeling for rusmiddeltiltak. Hun påpeker at flere faktorer gjør at eldre tåler alkohol dårligere enn yngre.

– Det skjer både fordi kroppsvæske per kilo er lavere og leverfunksjon ofte dårligere. I tillegg vil svekket balanse, reaksjonsevne, nedsatt syn og hørsel også kunne øke skaderisiko ved alkoholpåvirkning, svarer Rossow.

– Når du blir gammel får du mer smerter. Alkohol fungerer smertestillende, og eldres alkoholforbruk kan dermed til en viss grad også være uttrykk for selvmedisinering, tror Aino Lundberg, som leder A-Senteret til Kirkens Bymisjon. Senteret gir tilbud om vurdering og behandling til personer med rusrelaterte problemer.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

TV 2: Frank Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister

Europaminister Frank Bakke-Jensen blir forsvarsminister når Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister, ifølge TV 2.

Legemiddelverket mener livsforlengende medisin er for dyr

Alvorlig syke norske barn har fått en livsforlengende medisin gratis av produsenten. Etter godkjenningen sier Legemiddelverket stopp fordi prisen er for høy.

NRK: Kilder bekrefter at Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister

Ifølge NRKs kilder er det bekreftet at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) blir Norges første kvinnelige utenriksminister på fredag. 

Demonstranter krever at afghanske ungdommer får bli

Et par hundre demonstranter deltok i et fakkeltog med krav om at de såkalte oktoberbarna slipper å bli sendt tilbake til Afghanistan.

Ny redningsplan, men fortsatt skummelt i Norske Skog

Et flertall av obligasjonseierne og aksjonærene i Norske Skog ble endelig enige om en redningsplan. Men fortsatt må flere si ja for at den skal bli en realitet.

Annerledesklubben

I de fleste lokale klubber snur man seg nå til høyre og venstre for å klare å stille lag til kamper. Foruten i Skånland da. Der er det helt motsatt.

Multicultura 2017:

Viser mangfoldet

Stor stein i grøfta

Det virker å være sesong for steinras.