Skal oppdrettsnæringa være en av landets raskest voksende næringer, kan ikke det skje på bekostning av miljøet.

Tirsdag varslet regjeringa at arbeidet med en ny stortingsmelding om havbruk og oppdrett skal igangsettes.

Det er på tide – det er ti år siden forrige melding. På disse ti årene er volumet doblet doblet og hele strukturen i næringa er knapt til å kjenne igjen. Det ser vi ikke minst i vår region.

I næringssammenheng her sker det ingen tvil om at veksten i norsk oppdrettsnæring har vært eventyrlig og overgått alle forventninger og spådommer.Det er rom for fortsatt stor vekst, men da emå det også tas nye politiske grep.

Mange av utfordringene i næringa for ti år siden er imidlertid de samme i dag. Noen av utfordringene har blitt forsterket gjennom den kraftige veksten i volum. Det er behov for en politisk og faglig gjennomgang av rammevilkårene for næringa for å legge til rette for en bærekraftig vekst.

I løpet av det 40-årige oppdrettseventyret i Norge har produksjonen gått fra null til over 1,3 millioner tonn. I dag omsetter næringa for ca. 30 milliarder kroner, og gir jobb til nærmere 6.000 personer.

Veksten vil ikke stoppe. Alle tegn i tiden forteller at etterspørsel etter sunn, norsk sjømat vil gi grunnlag for stor vekst. Noen tror på en dobling i produksjonsnivået det neste tiåret. På veien dit er det mange utfordringer som må løses.

Forutsigbare rammevilkår er næringas eget krav til en framtidig havbrukspolitikk. Dette er nødvendig for å sikre tilgang på kapital til fortsatt utvikling, produksjonskapasitet og investeringer, for å skape økt konkurransekraft og rekruttere arbeidskraft.

En framtidig havbrukspolitikk må uansett legge til rette for at næringa, forskerne og myndighetene sammen finner løsninger på miljøutfordringene.

Det handler om trusselen mot villaksen, lokal forurensning, arealkonflikter, lus og annen sykdom. Uten å tenke bærekraft i alle sammenhenger kan man heller ikke tenke vekst.