En såkalt emneknagg på sosiale medier har fått navnet #bareEnAv100. Navnet henspiller på en beregning i A-magasinet som viser at 99 av 100 anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk aldri kommer så langt som til en fellende dom, et tall som rommer mye frustrasjon og dyp fortvilelse. Den alt overveiende delen av anmeldelser blir før eller siden henlagt av politiet. Med dette virkelighetsbildet gir fagfolk det råd til voldtektsofre å tenke seg godt om før de går til anmeldelse. Anslag tilsier at ni av ti følger rådet, enten de har hørt om det eller ikke.

Denne oppgittheten har et motstykke innad i politiet. Sannsynligheten for å vinne frem i retten med en voldtektssak anses som så lav at andre saker prioriteres. Sånn kan vi ikke ha det i en rettsstat. Riksadvokat Tor-Aksel Busch peker på svakheter i hele systemet – fra anmeldelsen via etterforskningen til rettssalen og kaller det en fallitterklæring for samfunnet. Man trenger hverken være riks- eller bistandsadvokat for å si seg enig – syv år etter NOU-rapporten Fra ord til handling i voldtektssaker. En fersk rapport i Politidirektoratet konkluderer med dårlig eller svært dårlig jobb i fire av ti overgrepssaker.

Etterforskning i voldtektssaker er en krevende oppgave. Oftest mangler både vitner og fysisk bevismateriale, og påstand står mot påstand. Og rettsstatens grunnsetning om at enhver er uskyldig inntil rettskraftig dom foreligger, og å hindre at uskyldige dømmes, gjelder for alle straffelovens paragrafer. Svaret på problemene er selvsagt ikke å slå av på rettssikkerheten, men å kvalitetsheve etterforskningen: En mer spesialisert kompetanse, i alle politidistrikter, med raskere oppfølging og klarere tidsrammer.

Voldtektsofre må bli spart for at saken blir liggende og drive i måneder og år. Direktoratet lover nå en oppgradering av etterforskningskompetansen i politiet, og tallmaterialet i A-magasinet gir begrunnelse god nok. Ved alle former for lovbrudd, anses høy risiko for å bli pågrepet og dømt å ha en forebyggende effekt. Og strafferammen for en voldtekt gir et tydelig signal om hvor alvorlig samfunnet ser på denne typen forbrytelser. Dette alvoret må komme langt tydeligere til syne i måten en voldtektsanmeldelse følges opp på.