Halvparten av gründerbedriftene som ble startet i 2003, var borte i 2012. Bare én av ti kunne sies å ha oppnådd suksess, i den forstand at de gikk godt økonomisk og fortsatt var i vekst. Én av tre kvalifiserte seg til karakteren ”noenlunde helskinnet”. Tallene fremgår av en fersk undersøkelse utarbeidet for DNB. Og det er nærliggende å si seg enig med konserndirektør Kjerstin Braathen som i Aftenposten påpeker at for mange gründere faller fra – og for få bidrar til å skape arbeidsplasser og vekst i norsk økonomi. Men bak statistikken ligger nok et mangfold av årsaker.

Noen gründerbedrifter har hatt så stor suksess at de er blitt kjøpt opp. Flere av ”forsvinningene” kan sikkert forklares med urealistiske forventninger og mangelfull planlegging. Men hvor mange kunne ha klart seg dersom forholdene hadde vært lagt bedre til rette for personer med gode forretningsideer og ståpåvilje? Å få en bedrift over fra gründer- til driftsfasen er ikke bare et spørsmål om å stå tidlig opp, legge seg sent og jobbe mesteparten av tiden imellom. Avgjørende blir forhold som gjelder kapitaltilgang, kunnskap om markeder og konkurrenter – og om det å drive en næringsvirksomhet gjennom de ulike faser.

Mang en idé som kunne hatt livets rett, har strandet på faktorer som ikke har med ideen som sådan å gjøre, men med drift og organisering. Det er grunn til å hilse velkommen den gründersatsingen som varsles av næringsminister Monica Mæland (H) og Innovasjon Norge. Her handler det i korthet om å forenkle hverdagen, herunder tilgangen på risikovillig kapital. Et viktig punkt i den forestående planen er å bygge ut utdanningstilbudet når det gjelder entreprenørskap og det å starte egen bedrift. Også forenkling av skjemakrav og byråkrati gir fortsatt gevinstmuligheter i så måte.

Planene må settes ut i livet snarest mulig. For norsk arbeidsliv og økonomi trenger sårt den veksten nedenfra som nye småbedrifter utgjør – i en tid hvor oljeveksten flater ut, og hvor sluttpakker er et iøynefallende tema mange steder i det etablerte næringsliv. Oppstart av ny virksomhet er en nøkkelfaktor i den mye omtalte omstillingen. Og det finnes ingen fornuftig grunn til at kunnskapsnasjonen Norge skal ligge under OECD-snittet i gründerskap.