Påsken er gjerne en tid for å få rørt litt på seg, enten feriedagene tilbringes til fjells eller man tilhører det flertall av befolkningen som holder seg i lavlandet. All mosjon er av det gode og etter helsemyndighetenes klare råd. I den nye folkehelsemeldingen, som regjeringen fremla før helgen, fokuseres det på sammenhengen mellom mosjon og helse – fysisk så vel som psykisk. Begge deler trues av den massive stillesittingen vi utsetter oss for, ni timer daglig i snitt. 15-åringer beveger seg mindre enn pensjonister, og bare 30 prosent av de voksne fyller myndighetenes ”minstekrav” til daglig bevegelse.

At nordmenn veier rundt 6 kilo mer enn på 1980-tallet, er ikke til å undres over. Og at denne vektøkningen vitner om en økt generell helserisiko, bør ingen være i tvil om. Men hvilke aktivitetsformer er å anbefale, for å redusere den berømte dørterskelen? Etter årets Birken har det vært tilløp til en debatt om hvorvidt den sviktende deltagelsen i turrenn er en god eller dårlig nyhet. Helseminister Bent Høie (H) ble sitert på at Ap-leder Jonas Gahr Støre hevet terskelen for folk flest ved å stille opp i prestisjerenn. Selv slo Høie følge med ”Tjukkasgjengen” i Moss, der denne folkebevegelsen startet.

Enhver får jo finne den mosjonsarenaen man trives med, og gode tilbud bør ikke settes opp mot hverandre. Men Høie har utvilsomt et poeng: Folkehelsemessig sett ligger det større gevinster i at folk flest går en liten tur daglig enn at et fåtall trener til Birken. Sånn sett var det ingen dårlig idé å slå følge med, og dermed løfte frem, det som er blitt en folkebevegelse i dobbelt forstand. Tjukkasgjengen har vokst til 30.000, fordelt på rundt 350 høyst uformelle lokallag rundt i landet.

Denne veksten gir en god illustrasjon til det kjente mottoet Det nytter. I dette tilfellet med et initiativ nedenfra, helt i tråd med kommunale helseplaner og statlige folkehelsemeldinger – men uten å være styrt av dem. Det handler rett og slett om å gjøre noe hyggelig sammen. Og å nyttiggjøre seg kunnskapen om at bare litt mer aktivitet kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. I meldingen sier regjeringen at det skal bli enklere å velge helsevennlig. På noen områder er det faktisk ganske enkelt allerede.