Er det galt å spørre en ungdomsskoleelev i Harstad om han eller hun har hatt sex? Og er det å gå over streken når man ber elevene svare på hvordan de opplever alkoholvanene innenfor hjemmets fire vegger? Spørsmålet reises i forbindelse med den pågående spørreundersøkelsen Ungdata 2015, som gjennomføres blant elever i ungdomsskole og videregående skole.

Ungdata 2015 er et samarbeid mellom Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og Kompetansesenter rus- region nord. Den gjøres på oppdrag fra Harstad kommune, og hensikten er å få mer kunnskap om hvordan det er å være tenåring i Harstad. Resultatene skal brukes som grunnlag for ungdomspolitikken i årene som kommer, og til å vurdere satsningsområder i det forebyggende ungdomsarbeidet.

Det er hevet over tvil at det er viktig å vite hvordan ungdommen i Harstad har det. Hvis man det ikke vet, vil det være en umulig oppgave å vite hvor man skal sette inn ressurser for eventuelt å gjøre forholdene bedre. Og skal man få vite, må man naturligvis spørre dem som har skoen på. Det er det Ungdata 2015 gjør, og derfor er det å anse som et viktig verktøy for å tilegne seg viktig og nødvendig kunnskap om oppvekstmiljøet i en kommune. Vi er også, i likhet med flere unge selv, overbevist om at Ungdata-undersøkelsen gir svar som foreldre selv neppe vil få ut av sine håpefulle. Sex og rusmiddelproblematikk er nemlig i altfor stor grad et tabubelagt område i mange hjem. Desto viktigere er det derfor at det finnes en arena hvor dette kan komme fram.

Undersøkelsen er anonym, og den er basert på frivillighet. I tillegg blir foreldrene orientert, og det gis god anledning til å sette seg inn i hva det spørres om. På den måten er det derfor ingen som skal føle seg tvunget til å være med på noe man opplever som krenkende eller utleverende i noen form.

I 2013 gjorde Rambøll Management Consulting en evaluering av Ungdata, med deltakelse fra 97 kommuner og to fylkeskommuner. Evalueringsrapporten konkluderer med at tilfredsheten var stor blant de deltakende kommunene, og at et klart flertall ønsker å gjenta undersøkelsen. Det må ses på som et bevis på at den nettbaserte undersøkelsen gir god og verdifull informasjon.

Så er det å forvente at Harstad kommune har en klar plan for hvordan resultatene fra Ungdata 2015 skal håndteres og følges opp når den tid kommer. Det er da man virkelig ser verdien av slike undersøkelser.