- Nærmest en mat-skandale, hevder Harstad eldreråd.

- Ikke spiselig, sier 82 år gamle Ellen Kristensen i dagens Harstad Tidende.

De snakker om maten som serveres på sykehjemmene og til hjemmeboende eldre i Harstad kommune. Kok og kjøl-metoden, blir den kalt, ordningen som i september i fjor avløste maten som ble produsert på Felleskjøkkenet i Harstad, og deretter kjørt varm ut til institusjoner og til eldre som abonnerer på mattjenesten.

I praksis innebærer dagens ordning at maten, som er nesten ferdiglaget og kjølt ned, skal varmes opp i institusjonen eller i hjemmet.

Men fire måneder etter omleggingen, viser dette seg å være en ordning som ikke fungerer. I dagens avis forteller 82 år gamle Kristensen om grøt som ble til suppe etter en omgang i mikrobølgeovnen. Hun beretter om knallharde erter og tørr fisk. Sånn skal det naturligvis ikke være.

Vi skal ikke ta stilling til i hvilken fase svikten oppstår, og vi har ikke til hensikt å trekke i tvil en kjøkkensjefs påstand om at maten ikke holder en høy kvalitet i det den forlater Felleskjøkkenet. Men det er helt avgjørende å finne ut av hvorfor Ellen Kristensen og de mange eldre i kommunen får mat de opplever som totalt uspiselig.

Rådgiver Roger Rasmussen har overfor eldrerådet erkjent at det er en del som ikke fungerer optimalt, og man går også langt i adressere problemet. Høyst sannsynlig er det i sluttleddet det svikter. På grunn av mangelfull kunnskap og opplæring relatert til tilberedningen.

Med så klare indikasjoner på hvor feilkilden ligger, bør det være en realtivt smal sak å rydde opp i problematikken. Rasmussen bebuder en grundig evaluering, og det er åpenbart på sin plass. Men den må ikke være langt unna. Brukere, og ikke minst pleiepersonell må få nødvendig opplæring. Men det må også settes av tid. Tid til å tilbrede maten slik den skal tilberedes.

Mat og måltider har en sentral plass i alders- og sykehjem. Den skal bidra til å tilfredsstille grunnleggende behov for energi og næring, og måltidene er et samlingspunkt som skal fremme trivsel og helse. Mange eldre har i utgangspunktet dårlig matlyst. Nettopp derfor må ordningen komme på rett kjøl. Det må skje nå.