Det skal være lett å drive seriøst og vanskeligere å være useriøs, fastslår arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) – som en oppsummering av gårsdagens ”toppmøte” hos statsminister Erna Solberg (H). Kampen mot arbeidslivskriminalitet skal skjerpes, noe deltagerlisten på møtet vitner om. Fem departementer, to direktorater, Riksadvokaten, LO, NHO og ekspertise fra flere fagfelt er blant de instansene som i større grad skal forene sine krefter, med sikte på en tiltakspakke. Og Solberg skal ha honnør for rask – og bred – oppfølging av LOs initiativ tidligere i år om et tettere samarbeid om et alvorlig og økende samfunnsproblem.

Den kriminaliteten det handler om, opptrer i mange former. Hvitvasking, fiktiv fakturering, kamuflering av annen kriminell virksomhet – og med økende innslag av sosial dumping og grov utnyttelse av personer uten lovlig opphold i Norge. Aksjonen mot dagligvarekjeden LIME på Østlandet har vakt stor oppmerksomhet. Ingen er foreløpig dømt, men saken hittil kan illustrere den multikriminaliteten som spiser seg inn i mange bransjer, ofte som en forgrening fra internasjonale nettverk. Og de som driver seriøst, vil lett tape i konkurransen.

En fersk undersøkelse i regi av Revisorforeningen viser at bedriftsledere har meget høy tillit til sine samarbeidspartnere, leverandører og kunder. Den tilliten som tradisjonelt har preget hele det norske samfunnet, fremholdes ofte som ikke bare et samfunnsgode, men som et av våre fremste konkurransefortrinn – blant annet fordi tillit reduserer drastisk behovet for kontrolltiltak og byråkrati. Og følgene av skatteunndragelser og sosial dumping trenger neppe å repeteres.

I dette perspektivet er det viktig å demme opp for næringsutøvere med andre kulturer og holdninger, eller mangel på begge deler. Fra ”toppmøtet” varsles det friske millioner og bransjevise programmer. Noen bransjer har fått et sterkere søkelys enn andre, som uteliv, bilvask, steinlegging, transport og bygg og anlegg. Men de useriøse har nese for forretninger, nettet kan spinnes i mange retninger. Det viktigste våpenet i den forsterkede kampen er nettopp et tettere samarbeid mellom politi, skattevesen, kemner, mattilsyn, osv. Kort sagt – ressurser som finner hverandre.