Ap-leder Jonas Gahr Støre er utpekt som oljebransjens nye trussel.

I går ble det lagt fram en internasjonal rapport fra interesseorganisasjonen ”Norsk olje og gass”, der det trekkes fram som et urovekkende moment at Støre vil endre Aps oljepolitikk.

Støre uttalte nylig at det bør vurderes varig vern av oljefeltene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er stikk i strid med vedtaket på Ap-landsmøtet i fjor, som gikk inn for konsekvensutredning med to tredjedels flertall - som i praksis betyr en åpning for oljeboring.

Jonas Gahr Støre er uklar. Han vil ha en ”skarpere” klimapolitisk kurs, og peker på verning av oljefeltene i nord som et mulig grep. At dette strider mot Ap-landsmøtets klare holdning om konsekvensutredning, har naturlig nok skapt oppstandelse. Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og olje- og energiminister Tord Lien reagerer sterkt og ber Støre konkretisere hva han mener. Også Støres ”egne” i LO lurer på om han vil sette oljearbeidsplasser i fare.

Spørsmålene er betimelige. Og Støre må ikke bare svare at statsministeren tolker hans uttalelser i verste mening og konstruerer en problemstilling. Han må faktisk svare på om han vil bremse oljeutvinningen og la store oljereserver bli værende under havbunnen. Og han må svare på om han som Ap-leder ikke er forpliktet til å følge det soleklare vedtaket fra Ap-landsmøtet i fjor.

At oljenæringa oppfatter Støre som en trussel og en usikkerhetsfaktor for oljeinvesteringer i Norge er et dramatisk signal. Støre var selv statsråd i en regjering som har gitt ”full gass”, og at de nye signalene skaper oppsikt og uro må Ap-ledelsen ta på dypeste alvor.

Om Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes eller ikke, blir en annen debatt. Oljenasjonen Norge bør åpenbart gå mange runder om den saken. Riktignok er feltene forlokkende fordi de ligger så nært land. Men estimatene for hvor mye olje de skjuler, er tatt kraftig ned. Og hensynet til fisk og turisme veier tungt. Men uansett - Støre må klargjøre.