Et paradoks i de sosiale medienes tidsalder: Mens registrerte tilfeller av vold og trusler i barnevernsinstitusjoner er halvert, har netthetsen mot de ansatte nå blitt så grov at hver femte vurderer å slutte i jobben. I en undersøkelse fra Fellesorganisasjonen oppgir hver fjerde av de ansatte i kommunalt barnevern å ha blitt utsatt for hets på nettet det siste året. Og hvem skal ta vare på de mest sårbare barna dersom barnevernansatte skremmes bort fra jobben sin? spør forbundsleder Mimmi Kvisvik. Spørsmålet aktualiseres av en fersk rapport fra Røde Kors i samarbeid med Statistisk sentralbyrå, hvor det anslås at 60.000 barn her i landet utsettes for alvorlig vold av sine foreldre.

Når barnevernet figurerer i mediebildet og i den offentlige debatt, gjelder det som regel kritikkverdige forhold. Det har blitt noen slike oppslag, og etaten har hatt behov for å oppklare misforståelser, men åpenbart også for forbedring. Å overta omsorgen fra foreldrene er følsomme avgjørelser som naturlig nok vekker engasjement. Men kritikken må holdes i siviliserte former og selvsagt rettes mot etaten, og ikke – som FO-undersøkelsen gjenspeiler – ha form av hatmeldinger og trusler mot den enkelte ansatte.

Barnevernet er ikke alene om problemet, Nav og deler av helsevesenet er to andre eksempler. Problemet er utbredt og utvilsomt økende i dagens arbeidsliv og skal også debatteres under Arendalsuka, med arbeids- og sosialminister Anniken Haugli (H) i panelet. Her vil hun møte krav om at myndighetene følger opp de skjerpede bestemmelsene i arbeidsmiljøloven om tiltak mot vold og trusler på jobben. Noe, og mer, kan sikkert gjøres når det gjelder kursing og rutiner for å takle trusselmeldingene.

Atskillig større er utfordringen med å dempe avsenderne. I forrige valgkamp var det mye snakk om ”ansiktsløse byråkrater”, et uttrykk som lett kan spore av. Nå etterlyses det innspill i jakten på ansiktsløse netttroll. Når ansatte ikke en gang vet hvem som hetser og truer dem, øker utryggheten. Ved demonstrasjoner mot barnevernet har vi sett plakater som opphever grensen mellom kritikk og hat. I årets valgkamp har det vært mye snakk om norske verdier. Sivilisert debatt og trygghet på jobb bør vel være to av dem?