Ulikhet for loven

Foto: andreas Isachsen

Er et ulovlig byggverk mindre ulovlig jo større det blir? Og er moralen at jo mer du tar deg til rette, jo mindre blir konsekvensene? Tre eksempler i Harstad de senere år gir grunn til å reise disse spesielle spørsmålene.

I 2006 måtte en huseier i Harstad rive en veranda som ble bygd på -90-tallet. Dette etter at nabo og areal- og byggesakssjef Jan-Inge Lakså ba Harstad kommune se nærmere på saken.

Verandaen eksisterte både da huseier og Lakså flyttet til området, men en ny grenseoppmåling avdekket at byggverket var bygd helt ut til eiendomsgrensen, noe som er i strid med regelverket. Etter loven skal det være fire meter fra bygning til eiendomsgrense. Huseier søkte om ny godkjenning, men ble møtt med blankt avslag fra Harstad kommune.

Sto 19 centimeter feil

I 2008 sa både administrasjon og politikere i Harstad et krystallklart nei til en søknad om mindre vesentlig reguleringsendring for en garasje i Kattebakken. Bygningen var 19 centimeter feilplassert i forhold til plan- og bygningslovens bestemmelser og dispensasjon gitt fra Harstad kommune. Her valgte kommunen å statuere et eksempel og lot rett gå foran nåde i en sak som konkret endte opp med at garasjens yttervegg måtte flyttes.

I nyere tid har vi ved flere anledninger omtalt en byggesak i Gullhauggata, der flere brudd er påvist og påtalt. Sist av Fylkesmannen, som gir Harstad kommune hard medfart for saksbehandlingen som er gjort. Selv om såkalt maksimalt tillatt utnyttelsesgrad er betydelig overskredet, og selv om tiltakshaver fullstendig har ignorert kommunens vedtak om byggestopp, har politikerne latt dette passere.

Kommunen har et forklaringsproblem

Her har nåde gått foran rett, og begrunnelsen er at ulempene ved riving er så store. Som om ikke de andre to eksemplene hadde store konsekvenser for de berørte parter.

Her har Harstad kommune mildt sagt et forklaringsproblem. Advokat Ole Henning Mathisen stiller i spørsmål om kommunen og planutvalget prioriterer de små ulovlige byggverkene med millimetermål, mens de store får dispensasjon. Mathisens spørsmål krever et klart svar fra kommunen, og det må være «nei». Likhet for loven er et soleklart krav. Også i Harstad kommune.

Mer å lese på ht.no:

Likhet for loven er et soleklart krav. Også i Harstad kommune.

Leses nå:
Nyheter

Ulikhet for loven

Er et ulovlig byggverk mindre ulovlig jo større det blir? Og er moralen at jo mer du tar deg til rette, jo mindre blir konsekvensene? Tre eksempler i Harstad de senere år gir grunn til å reise disse spesielle spørsmålene.

Dugnad - for enhver pris?

Du ser dem i billettluka. I bardisken. Med kost og brett, malingspensel eller sag. Med «Trener» på ryggen eller et rødt kors på brystet. De er dugnadsfolket.

Dagens leder:

Hva er nå dette slags påfunn?

Dette er en arkitektonisk skandale.

Ønsker at matmarkedet flyttes

Næringsdrivende i sentrum ønsker matmarkedet hjertelig velkommen. Men håper de ikke okkuperer parkeringsplassene ved busstorvet i fremtiden.

Juksastevnet på Grytøy 2017:

Fredag braker det løs

Når sjørøverne kommer til båthavna på Lundenes fredag, blir det starten på en helg med liv og røre på Grytøya.

Fiskeridikretoratet ønsker tips:

Rømt laks i Nordland

Krig og kjærlighet på liv og død

Løytnant Helene Hilmarsen holder et gripende foredrag fredag under juksastevne på Grytøy

Søkere på skoleplass fikk svar

I dag har nær 600 søkere på skoleplass i den videregående skole i Nordland fått svar fra fylket.

Mange stikker av etter å ha kjørt på dyr

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

Edvald Boasson Hagen klar for ARN

Etappevinner i Tour de France, Edvald Boasson Hagen stiller på startstreken i Arctic Race of Norway2017.

Må krysse trafikkert vei uten gangfelt

– Hvor mye kan det koste å lage et gangfelt for å trygge skoleveien til barna våre, spør trebarnsmor Marian Grande Holte.

De nye signeringene har ankommet Harstad:

– Med oss vil Medkila være et bedre lag

Tirsdag kveld trente for første gang Medkilas fire nye spillere sammen. Nysignering Jenna McCormick mener at de nye signeringene vil gjøre Medkila sterkere.