Dagens leder:

Sp stjeler velgere, Ap stjeler politikk

Når Arbeiderpartiets landsmøte åpner i dag er det i visshet om at sjansen for et regjeringsskifte til høsten er stor. Men partiet virker også en smule desperat.

Partileder Jonas Gahr Støre kan berolige seg selv med at han har beredet grunnen for et rødgrønt samarbeid som gjør sannsynligheten stor for at han blir statsminister etter høstens valg. Men samtidig sliter partiet voldsomt på meningsmålingene, og taper titusenvis av velgere, spesielt til Sp. Flere målinger viser at partiet har sunket ned på et nytt og lavere nivå på rundt 30 prosent.

Senterpartiets tyveritokt av velgere rammer Ap verre jo lenger nord i landet du kommer. I øyeblikket kan Sp-toppen Sandra Borch fra Lavangen seile inn på Tromsbenken på Stortinget med god margin.

Hva svarer Ap med? Inntrykket er at de forsøker å «stjele» fra Sps distriktspolitikk. Det første var utspillet om å stoppe alle forsøk på tvangssammenslåing av kommuner. Nå lanseres forslaget om billigere bensin og diesel i distrikts-Norge. Lokallag fra flere kanter av landet står bak forslaget, som har gode muligheter til å bli tatt inn i partiprogrammet for kommende stortingsperiode. Og her møter Ap sin påtenkte regjeringspartner Sp på hjemmebane.

Kommunereformen, politireformen og sentralisering av Forsvaret er blant temaene Sp har tjent stort på med sin «nei til alt»-politikk. Dersom Ap kaster seg på samme bølge, vil partiet åpenbart slite med troverdigheten. Velgerne har neppe glemt at Ap har vært pådriver og igangsetter først og fremst for kommunereformen, men i tillegg også politireformen og sentraliseringen av forsvarsetableringer.

En annen utfordring for Ap er at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum framstår som svært tydelig, og får partiets politikk til å framstå som et valg mellom to klare alternativer. Her sliter Jonas Gahr Støre betydelig. Det vitner meningsmålingene om. Og Støres omdømme som en «tåkefyrste» som er vanskelig å få «tak på», har ikke blitt bedre de siste ukene. Å si at han framstår skarp og tydelig, vil være en voldsom overdrivelse.

Partilederrollen er aldri viktigere enn i et valgår. Politikk er retningsvalg, prosesser og prioriteringer. Men i valgkampen er personer, og spesielt partiledernes prestasjoner, helt avgjørende. Jonas Gahr Støres landsmøtetale i dag blir en syretest.

 

 

Mer å lese på ht.no:

I valgkamp er partiledernes prestasjoner helt avgjørende. Jonas Gahr Støres landsmøtetale i dag blir en syretest.

Leses nå:
Nyheter

Ulikhet for loven

Er et ulovlig byggverk mindre ulovlig jo større det blir? Og er moralen at jo mer du tar deg til rette, jo mindre blir konsekvensene? Tre eksempler i Harstad de senere år gir grunn til å reise disse spesielle spørsmålene.

Dugnad - for enhver pris?

Du ser dem i billettluka. I bardisken. Med kost og brett, malingspensel eller sag. Med «Trener» på ryggen eller et rødt kors på brystet. De er dugnadsfolket.

Dagens leder:

Hva er nå dette slags påfunn?

Dette er en arkitektonisk skandale.

Dagens leder:

Norwegian: Et omdømmemessig mareritt

Det er forpostfektninger som bringer tusener av passasjerer i skvis, selv om ingen av partene vil medgi det.

Dagens leder:

Oppløftende resultat av fraværsregler

Ved inngangen til høstens stortingsvalg håper vi det ikke sankes stemmer på eventuelle løfter om å reversere fraværsreglene.

Fra grunt vann til justisminister

Den tidligere nordnorske mesteren i svømming har vært gjennom et aktivt liv med mange utfordringer, både oppturer og nedturer.

– Jeg kan være løsningen

Medkilas nye signering Crystal Thomas mener hun kan være en viktig brikke i å redde Medkila fra nedrykk.

Stoltenberg om 22. juli: I løpet av noen minutter var kaoset totalt

Jens Stoltenberg håpet i det lengste at eksplosjonen 22. juli ikke skyldtes en bombe. I løpet av noen minutter gikk det opp for ham hva som hadde skjedd.

Integrert på rekordtid:

Lærte språket, ble bankvert

Etter få måneder i praksis, er syriske Yehia Jabi (33) klar for jobb i Sparebank1 Nord-Norge.

Nye norske charterturister på vei til jordskjelvrammede Kos

Situasjonen har roet seg for de fleste norske charterturistene på den greske øya Kos, ifølge reisebyråene. Flere nordmenn kommer til øya fredag.

Tenk deg om før du slår:

De er kritisk truet

Slik tar du best vare på fangsten

Skal du på fisketur i sommer? Her får du gode råd for hvordan du sikrer best mulig kvalitet på fangsten.

Norske turister forteller om dramatiske nattetimer på Kos

Mange norske turister befinner seg på Kos og forteller om dramatiske opplevelser da jordskjelvet rammet natt til fredag. 

E-10 rekordraskt saksbehandlet

Torsdag vedtok Kommunal- og moderniseringsdepartementet den statlige reguleringsplanen for E-10 Hålogalandsvegen. Her er også Rv 83 fra Tjeldsundbrua til Jektholtet tatt med.

Harstadværingen Jan Helge Nilsen står bak «Norges råeste bakkeløp»:

Solberg og Bakkerud skal kjøre

Henning Solberg og Andreas Bakkerud er to av totalt 39 førere som konkurrerer i ”Norges råeste bakkeløp” på lørdag.

– Målet er å få EM-status

Til helgen går «Norges Råeste Bakkeløp», av stabelen i Målselv Fjellandsby. Årets løp er det mest profilerte de har hatt, men de har planer om å gjøre det enda større.

Anmelder plyndringen av «Norge»

Det er fjernet gjenstander fra vraket av panserskipet «Norge». Plyndringen anmeldes.

Seniorelsk for golf

I flere år har de møttes hver torsdag for å spille golf, og de har ingen planer om å slutte.

Sparebankstiftelsen deler ut midler:

Disse fikk pengestøtte