Fagforbundets leder Mette Nord er ute og fronter nedtrapping av norsk oljevirksomhet om dagen. Forbundet, der medlemmene er ansatt i stat og kommuner, vil trappe opp sin kamp for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja på neste års LO-kongress. Og alle kjente argumenter tas i bruk på en gang. Skal vi nå Paris-avtalens togradersmål for utslippskutt, må Norge ta sin del ved å la fossile ressurser ligge urørt. Maritime naturherligheter bør vernes, slik vi har gjort med en del av vassdragene. Med lav oljepris lønner det seg heller ikke å bygge ut, og ledig kompetanse bør heller brukes til å sette mer fart i det grønne skiftet. Og konsekvensutredning betyr i praksis grønt lys for oljeleting.

Som ventet får Nord og Fagforbundet fortløpende svar på tiltale fra oljeindustrien - og fra Fellesforbundet, som har sine medlemmer i privat sektor. Forbundsleder Jørn Eggum finner det ”ganske korttenkt” med en nedtrapping etter Mette Nords oppskrift, med tanke på arbeidsplasser og på den økonomien som skal sikre en sterk offentlig sektor med gode velferdsordninger også i de kommende år.

At de store brytningene i samfunnsdebatten går tvers igjennom LO, er jo intet nytt fenomen. Men det spisser seg til med ordlyden i det forslaget Fagforbundets landsstyre har innlevert og den noe aktivistiske måten forslaget markedsføres på. Noen enighet kan neppe forventes i tiden frem mot kongressen. To forhold burde imidlertid legges til grunn for den videre debatten: at det råder bred enighet om å satse på en dreining fra fossil- til fornybarbasert industri - og at olje og gass vil utgjøre en del av verdens energiforsyning i den overskuelige delen av overgangsperioden.

Likeså at det er oljeinntektene som må besørge den kapitalen som vil trengs i den videre, grønne omstillingsprosessen. Fellesforbundet er her på linje med den rådende oppfatningen hos et bredt flertall på Stortinget, Ap, Høyre og Frp. Målet bør jo være et kongressvedtak som legger opp til en balansert omstillingsfase. Mette Nord understreker behovet for en politikk som samler bred enighet. Da må nok hennes mer aktivistiske tilnærming modereres noen hakk. Fagforbundet har også tidligere måttet se sine oljekuttforslag smuldre opp under en kongress.