Partiet Venstre går nå i front for å beholde de viktige forsvarsstrukturene i Troms og Nord-Norge.

Minipartiet Venstre vil trolig vinne både støtte og anerkjennelse nordpå med sin offensive forsvarspolitikk. Der andre partier nøler eller stiller seg bak Langtidsplanen for Forsvaret, dundrer Venstre til med politisk og forsvarsfaglig kritikk som svir.

De økonomiske opplysningene i regjeringens langtidsplan for Forsvaret, er kritikkverdig dårlige, mener Venstre. Partiet svarer med å lage en helt ny plan på egenhånd.

– Våre prioriteringer skiller seg fra regjeringens på en rekke viktige områder, særlig når det kommer til Hæren og Heimevernet, sa Venstre-leder Trine Skei Grande under en pressekonferanse på Stortinget tirsdag. Og partiet er konkrete i nord:

Kystjegerkommandoen i Harstad skal beholdes, hovedbasen for helikopter på Bardufoss skal videreføres. Bell 412-helikoptrene skal fortsatt være på Bardufoss, og Andøya flystasjon med Orion skal leve videre. Hæren skal styrkes med nye stridsvogner, luftvern og artilleri. Evenes-utbyggingen skal utsettes - og en ny landmaktstudie skal ikke gjennomføres.

Dette er erklæringer som lyder som musikk i ørene for forsvarsentusiaster, lokalpolitikere og store deler av befolkningen i vår region - og tonen i budskapet treffer langt utover de som til daglig sympatiserer med Venstre. Partiet vil tjene stort på sin uredde, direkte og offensive holdning i forsvarsdebatten - en av de viktigste politiske debatter i vår region på årtier. Konsekvensene for våre lokalsamfunn vil være enorme dersom disse strukturene endres.

Venstre plukker ut og desavuerer svært viktige elementer i regjeringens langtidsplan - en plan som både forsvarsansatte, lokalpolitikere og befolkningen ellers har store problemer med å forstå fornuften og sammenhengen i.

Regjeringens egne politikere i Troms er sterkt kritiske til viktige deler av langtidsplanen. Nå har Venstre meldt seg klar til strid. Spørsmålet er hvor lenge andre skal lure i buskene uten å ta stilling.