Det har blitt kølsvart der ute, sier lederen i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen, som hevder at medlemmene hans er blitt sjanseløse på privatmarkedet for bygging og vedlikehold av hus og hytter. Uttrykket RILUM – Rett i lomma uten moms – ble lansert for en del år siden og har utvilsom sin gyldighet, selv om Skattedirektoratet mener å kunne merke en utvikling i mer lovlydig retning. I en fersk undersøkelse for medlemsbladet til Huseiernes Landsforbund, Hus og Bolig, sier imidlertid fire av ti at de har betalt svart for håndverkertjenester. Halvparten av dem begrunner sitt valg med lavere pris.

Men tar man et fugleperspektiv på all den svarte virksomheten, ser man hvilke titalls milliarder samfunnet taper, midler som kan omregnes i for eksempel sykehjemsplasser eller veikilometer. At myndighetene prioriterer næringslivsmarkedet i kampen mot skatte- og momsunndragelser, har vært nødvendig. Med trøkket i bygge- og anleggsbransjen, og fri ferdsel innen EU/EØS-området, følger en tilstrømning av useriøse aktører. Ett av tiltakene som er satt inn, har fått tittelen ”Enkelt å være seriøs”. Og hvilke nye forenklinger og oppmykinger bør det satses på overfor privatmarkedet?

Undersøkelsen gir en påminnelse om at både lovforbudet også mot å kjøpe svart og de litt mer romslige grensene for hva som er hvitt, bare er å anse som skritt på veien. Byggmesterforbundet og enkelte andre forsøker stadig å holde liv i kravet om å innføre et såkalt ROT-fradrag etter svensk mønster, altså et eget skattefradrag for rehabilitering, ombygging og tilbygg på egen bolig. Når norske myndigheter har forkastet ideen, er det fordi den vil koste staten mer enn gevinsten og også fordi byggebransjen ikke akkurat trenger å stimuleres i disse tider.

Det gis ingen enkel løsning på problemet med en økende svart økonomi, snarere mange og komplekse løsningsbidrag. Men ett tema i diskusjonen bør være den svake konkurransen mellom seriøse aktører mange steder i landet. Å få tak i en håndverker kan være krevende nok, fakturaen likeså. Det trengs en bedre tilgang på fagfolk, noe som må starte med å styrke yrkesfag på videregående. Men ikke minst må det arbeides videre med å forenkle regelverket og informere om at hvitt er enkelt.