Sex brukes som en valuta for å komme inn i den rette gjengen, lyder ett av utsagnene i en VG-reportasje om en ”grenseløs ungdomskultur”. Det er sterke fortellinger som formidles, dels av jenter helt ned i 14-årsalderen. Nå er vel ikke den omtalte valutabruken av ny dato. Men at fenomenet har økt, og at langt flere utsettes for uønsket og ufrivillig sex, er åpenbart. Det er heller ingen tvil om at mobilkamera og internett har hatt en forsterkende effekt. Man kan bare undre seg over at en ukritisk deling av nakenbilder er blitt så utbredt som tilfellet er. Verst er fadderuken ved skolestart, er det én som forteller – da står jenter på rekke og rad i skogen utenfor skolen og betjener eldre gutter.

Hvor mange som har erfaring med den grenseløse kulturen, er vel ikke godt å si. Politiet kan imidlertid fastslå at kulturen – eller snarere ukulturen – er å finne over hele landet og at antallet anmeldelser fra unge mellom 14 og 16 å er fordoblet i løpet av ett år. Og konsekvensene kan bli høyst alvorlige, først og fremst for dem som utsettes for seksuelle overgrep, selvsagt, men også for dem som får en dom for slike forhold. Desto mer tankevekkende når det avdekkes en utbredt uvitenhet om hvilke grenser norsk lov opererer med.

Tankevekkende er også det foreldede kjønnsrollemønsteret som avdekkes i reportasjene. Høy aktivitet gir guttene applaus og jentene horestempel. Men sexpresset kan oppleves like sterkt i både gutte- og jentegjengen, hos jentene også for å dele nakenbilder. Én ting er uvitenhet om juridiske grenser, voldtektssiktede ”Johannes” synes han har lært for lite på skolen om den slags. Men minst like alvorlig er det å forskyve grensene for den alminnelig respekten for hverandre.

Skolen har nok fortsatt en del å gå på i sin seksualundervisning, et tema hvor teknikk må suppleres med etikk og personlig bevisstgjøring. Og foreldre må slutte å tro at hele ansvaret kan overlates til skolen, slik Redd Barna har påpekt. I den grad det er nødvendig må noen tabuer fjernes i den private samtalen med de unge. Den offentlige samtalen om sex handler i stor grad om overgrep, straff og kjønnssykdommer. Men den ”seksuelle frigjøringen” for et par generasjoner siden hadde jo helt andre mål?