Antallet akuttvedtak i barnevernet – der barna umiddelbart flyttes bort fra sine hjem – har økt med 60 prosent på landsbasis siden 2008. Skyldes økningen at mørketall og mørke saker i større grad kommer frem i lyset, eller at terskelen for slike vedtak er blitt lavere - og nå er for lav? Etaten har måttet tåle mye kritikk, men innholdet varierer. Når noen av de alvorligste tilfellene, som Christoffer-saken for noen år siden, fikk utvikle seg til en dyp tragedie, var det fordi ”ingen reagerte”. Og da sitter barnevernsetaten med sin del av ansvaret. Statistikken viser nå rett nok en liten nedgang i akuttvedtak, men bekymringen består.

I går gikk fagfolk fra flere leire ut i Dagsavisen på vegne av barns rettssikkerhet når forholdene i hjemmet tilsier at myndighetene griper inn. Tre psykologer med lang erfaring fra barnevernssaker påpeker at akuttvedtak, som var ment å være en unntaksbestemmelse, nå brukes i opp mot ni av ti tilfeller – og at barn kan bli påført store traumer ved å bli atskilt fra foreldrene. Jurister etterlyser en mer betryggende etterprøving av slike vedtak. Det bør gjøre inntrykk når Gro Hillestad Thune i Den europeiske menneskerettighetskommisjonen hevder at barnas rettsvern ikke blir godt nok ivaretatt.

Her bryter det på dypt vann. Også å unnlate å gripe raskt inn kan være et brudd på FNs barnekonvensjon. Spørsmålet er og blir om kontrollmekanismene sikrer at hensynet til barnets beste veier tyngst gjennom hele systemet. Neste spørsmål blir om den beste løsningen var å la Helsetilsynet vurdere dagens ordning, ettersom denne instansen også fører løpende tilsyn med barnevernet.

Barneminister Solveig Horne (Frp) burde ha lyttet til kritikerne og valgt en ekstern utredning, med tanke på den noe tynnslitte tilliten til barnevernssystemet. Protestaksjonene mot norsk barnevern ute i verden og på sosiale medier bunner nok til en viss grad i overdrivelser og misforståelser. Men granskerne må sortere ut den delen av kritikken det faktisk er hold i. Et hovedsiktemål må imidlertid være å styrke alternativene til å ta barnet bort fra foreldrene, ved å sørge for at alle kommuner har ressurser til å sette inn varierte hjelpetiltak i hjemmet i stedet for å splitte det opp.