På sommerstid i Nord-Norge kan ikke smuglere operere i nattens mulm og mørke — likevel fraktes varer ulovlig over grensen i stor stil.

I løpet av første halvår i 2016 har Tollregion Nord-Norge gjort 753 enkeltbeslag, mot 717 i samme periode i fjor. Det er en økning på 4,8 prosent. Den største økningen har man registrert innen beslag av narkotika inn til landet og fisk ut av landet. På de første seks månedene av året ble det gjort 35 narkotikabeslag mot bare 12 i samme periode året før. Med andre ord en tredobling. Det er urovekkende. De beslag som er gjort tyder på økende aktivitet på smuglerfronten i nord. Og mørketall for hva som går under radaren til tollvesen og politi, og ikke blir oppdaget, kan være på vei opp.

Av narkobeslag blir de fleste gjort på grenseovergangene mellom Finland og Norge. Øde veistrekninger og begrenset bemanning ved tollstasjonene på grensen, gjør det fristende for smuglere å passere grensen i nord. Utstrakt samarbeid mellom tollvesenet i alle nordiske land, med spaning og utveksling av informasjon, er av avgjørende betydning for å stoppe mest mulig av smuglerstrømmen.

For landet som helhet er tollbeslagene av cannabis tredoblet siden i fjor. Tolldirektør Bjørn Røse sier til NTB at cannabis ser ut til å ha fått en renessanse i flere miljø, noe som gir grunn til bekymring. Etter flere år med stabil cannabisbruk i Norge, ser man nå en tendens til økende bruk, både her til lands og i Europa. Strømmen av cannabis som er langreist fra Nord-Afrika, gjennom Europa til Norge, foregår mest skjult i lasten til varebiler og trailertransporter.

Men i den senere tid har man opplevd at smuglere også gir seg ut for å være turister på bobilferie til Norge. I utgangspunktet en smart tanke, men også sånt lar seg gjennomskue av årvåkne tollbetjenter. Gledelig er det at øl- og vinsmugling daler, mens tobakk dessverre er like attraktivt som før.

Det forsøkes også stadig smuglet ut fiskefilet fra turistfiske langs kysten. Ved Helligskogen tollsted ble det største enkeltbeslaget på 751 kilo gjort. Samlet er to tonn fisk beslaglagt, mot «bare» 322 kilo i fjor. Det bekrefter at norsk fisk er en attraktiv vare til høy pris nedover i Europa, og at det er viktig å demme opp for slik ulovlig utførsel. Tollvesenet må få ressurser til å følge opp smugling som ikke tåler hverken dagens eller midnattssolens lys.