Skiforbundet har en plan. I alle fall skal det arbeides bevisst med å følge opp et entydig signal fra klubber og lag: Frafallet av barn og unge må stanses. Man lykkes godt med å bygge opp de mest talentfulle og ambisjonsrike, men mister dem som en gang ble med på trening primært fordi det ga idrettsglede og kameratskap. I langrenn forsvinner syv av ti når de blir tenåringer, ifølge en undersøkelse som ble fremlagt på skitinget sist helg. De øvrige skidisiplinene følger tett på i tabellen. Frafallsprosenten er høy også i en rekke andre idrettsgrener, best ut kommer fotball og friidrett med rundt 40 prosent i minus ved overgangen fra barn til tenåring.

Og hvor blir det av de frafalne? At treningsstudioet i lange tider har vært en vekstnæring, må jo sees som en positivt utvikling. Uten denne aktiviteten ville problemene trolig ha vært enda større med overvekt og stillesittingsplager i ungdomsårene. Om studioene har bidratt til å dempe det prestasjonspresset og den kroppsfikseringen som preger ungdomskulturen, og som også konkurranseidretten kritiseres for, kan imidlertid diskuteres. Men hvordan skal Skiforbundet og idrettsbevegelsen ellers hevde seg overfor sine mange konkurrenter?

Skipresidentens budskap om å sikre plassen som verdens beste skinasjon, gir seg selv og kan ikke bestrides. Like selvsagt er det at all konkurranseidrett fordrer en talentdyrking og en siling fra barneårene av. Den som vil bli best må regne med å gi alt, inklusiv muligheten til å pendle litt mellom forskjellige idretter fordi man har lyst. Vel kjent er også kravet til foreldrene, i form av dyrt utstyr og endeløse kjøreoppdrag. Så igjen: Hvordan ta hånd om den idrettsgleden som ikke sikter seg inn mot øverste trinn på pallen?

Breddeidrett, i ordets egentlig forstand, har med folkehelse å gjøre, men også med mye mer: lek og moro, fellesskap og sosialisering. Her har idrettsbevegelsen noen konkurransefortrinn som utvilsomt kan utnyttes bedre. Frafallet er intet nytt tema. At det nå for alvor settes på agendaen, er på høy tid. Så det er i grunnen bare å ønske lykke til, med å unngå forskrevelser og strekkskader, når det skipolitiske dokumentet fra tinget nå skal gi nye verktøy til å sikre toppen og ivareta bredden.