Om kort tid skal næringsminister Monica Mæland (H) presentere en evaluering av det flytevestpåbudet som ble innført i fjor. Rapporten vil forhåpentlig gi noen holdepunkter for det videre arbeidet med sikkerhet i fritidsbåter. Men hvor meningsfylt er det egentlig å evaluere én sesong for å finne ut hvordan et tiltak virker? Påbudet gjelder i båter med lengde inntil åtte meter og når båten er i fart. Etter en politisk sett ganske interessant prosess vedtok Stortinget i fjor vår – med én stemmes overvekt – at påbudet skulle gjelde for alle ombord. Høyre og Frp ønsket i utgangspunktet ikke noe påbud overhodet og fikk bare følge av SV i et forslag om å begrense det til å gjelde for barn.

Her kom det til syne et ideologisk skille i forholdet mellom statens og den enkeltes ansvar for sikkerheten til sjøs. Flertallspartiene henviste til en meningsmåling hvor sju av ti menn og over ni av ti kvinner ønsket en lovendring med flytevestpåbud. Tilsvarende målingsresultater finnes for et refleksbrikker, som altfor få bruker. De aller fleste bruker sykkelhjelm, uten noe påbud. Et flertall fikler med mobilen bak rattet, selv om det er forbudt.

Knapt noen er i tvil om hvilke handlinger, eller fravær av handlinger, som utgjør en sikkerhetsrisiko. Kort sagt, hva må til for at småbåtfolket simpelthen tar konsekvensen av sin egen innsikt? Og videre: Kan en flom for- og påbud like gjerne virke sløvende som oppdragende? Et moment i den retning er at politiet neppe har ressurser til noen særlig omfattende jakt på båtfolk uten vest. Nå får vi jo se hva evalueringsrapporten til Mæland sier. Men statistikken på landsbasis viste dessverre en ganske markant økning i antall drukningsulykker fra fritidsbåter i det første året med flytevestpåbud, etter en årrekke med nedadgående kurve.

Lovgiverne bør imidlertid unngå forhastede konklusjoner, når påbudet nå en gang er innført. Heller bør man låne øre til Kongelig Norsk Båtforbund som lenge har gått inn for en ordning med en granskningskommisjon til å analysere alle fatale småbåtulykker. På den måten vil man få et materiale som gir grunnlag for treffsikre tiltak. Dette vil være bedre enn en mer frihåndspreget oppvisning av handlekraft hos politikere.