Olje- og energiminister Tord Lien hadde med seg godt energinytt i kofferten da han i forrige uke gjestet Hammerfest. Men han må også regne med kjeft for «fossil» tilnærming.

Miljøorganisasjonene har naturligvis et godt poeng når det gjelder behovet for omstilling på grunn av klimaendringene. Men realiteten er samtidig at verden har et enormt energibehov, som ikke kan dekkes av alternative kilder. Spørsmålet er om Norge har en bedre oppskrift enn kullkraft og skiferolje gjennom å utnytte ressursene i nord.

Den 23. konsesjonsrunde som ble offentliggjort sist onsdag, vil representere en høyst nødvendig vitamininnsprøytning for en bransje på defensiven, blant annet på grunn av lave priser. Runden vil også innebære et nødvendig taktskifte for de som venter på et bredere og mer omfattende petroleumseventyr i nord.

Til tross for mange diffuse signaler de siste årene, tilsier den 23. konsesjonsrunden at man har planer for å ta i bruk disse olje- og gassressursene. Barentshavet er allerede tatt i bruk gjennom Snøhvit og Goliat. Så stilles det nye forventninger til Johan Castberg og tilgrensede brønner som har vært lovende. Det store spørsmålet er om den nye runden gir det tempoet og den drivkraften mange håper på.

Bakteppet er alvorlig nok: Oljekrisen har ført til 25.000 færre arbeidsplasser. Det gir enormt store ringvirkninger for både lokalsamfunn og familier. De tøffe tidene i oljebransjen slår faktisk mer ut på bedrifter som leverer tjenester til oljebransjen, enn i oljebransjen selv, viser ferske tall.

Det er samtidig en påminnelse om hvor avhengig vi er av olje og gass for å opprettholde velferdsnivået. En av målsettingene må være å bruke denne kompetansen til å gjøre oss mer gjeldende på andre områder, gjennom vekst og utvikling innenfor eksempelvis alternativ energi og arbeidsplasser som har en lengere horisont. Næringen er i dag ekstremt viktig for Norge. Investeringer, produktinnsats og lønnskostnader utgjør hele 13,3 prosent av landets totale brutto nasjonalprodukt på fastlandet i 2013. Det betyr at utfordringer i forhold til omstilling er enorme.