Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)har vært på Harstad-besøk, og naturlig nok stod et besøk på Harstad Mottak først på programmet. Asyl- og innvandringspolitikk var også i fokus på folkemøtet senere på kvelden, der nærmere 100 deltakere var møtt opp for å høre på ministeren som mer og mer framstår som Frps kronprinsesse. Her langet Listhaug som forventet ut mot et Arbeiderparti hun mener vingler i sin asylpolitikk. Med andre ord svært lite nytt, men mer en reprise av det hun fremførte fra talerstolen i Drammen i sin 1. mai-tale.

Fremskrittspartiet og Listhaug må på sin side tåle sterk kritikk fra Arbeiderparti-politikere som slår til mot regjeringens angivelig svake innsats overfor en rekordhøy arbeidsledighet.

Dermed er også de mest sannsynlige hovedtemaene angitt for den forestående valgkampen. Det er også god grunn til å hevde at utfallet er helt åpent, knappe 500 dager før 11. september 2017. Dette er i seg selv ingen liten prestasjon av regjeringen Solberg. Forgjengere flest har på samme tidspunkt slitt atskillig mer med slitasje, og målinger uten særlig håp om fornyet tillit.

Målinger nå viser ingen klare velgerbevegelser, og enkeltresultater skal som kjent ikke tillegges for stor vekt. Men sammenstillingen av forskjellige regjeringsalternativer på Dagens Næringslivs aprilbarometer kan gi en god illustrasjon på stillingen. Eneste konstellasjon som her gir en flertallsregjering, er den borgerlige firepartidrømmen som vel heller ikke Erna Solberg kan ha særlig tro på lenger.

Hverken en gjenoppliving av de rødgrønne pluss MDG, som heller ikke virker videre sannsynlig, eller en mulig Ap/Sp/KrF-konstellasjon oppnår flertall i denne målingen. Men marginene er små. Spørsmålet blir ikke bare hvor KrF til slutt lander i regjeringsspørsmålet, men hvordan småpartiene grupperer seg i landskapet rundt sperregrensen. Også dette påvirkes selvsagt av hva som blir de dominerende temaene i valgkampen. Hvor stort rom blir det for den tidligere erklærte hovedsaken klimapolitikk, mellom ledighet og innvandring?

At Frps oppslutning avhenger av innvandringsdebatten er det neppe tvil om. Listhaugs 1. mai-tale og tale, og hennes Harstad-besøk forsterker det inntrykket. Men det blir interessant fremover å se hvor langt Ap vil gå i å gjøre asylpolitikken til en konfliktlinje mot regjeringen. Sikkert er det at det dominerende opposisjonspartiet vil sette inn hovedstøtet i økonomisk politikk og tiltak mot ledigheten. Og en valgkamp langs den klassiske høyre/venstreaksen i norsk politikk har som regel begge parter sett seg tjent med.