Trygg Trafikk advarer mot en ulykkesutsatt vår og sommer. Den advarselen skal vi alle ta på alvor, og vi skal være svært fornøyd med at politistasjonssjef Morten Hole går ut i Harstad Tidende og bebuder mye kontrollaktivitet i tiden som kommer.

Det er nemlig hevet over tvil at synlig politi langs, og på veiene har en forebyggende effekt. Hvis en bilfører tror det er stor sjanse for å bli tatt, er det også mindre sjanse for at han bryter loven. Så enkelt er det.

Takket være politiet fikk vi i helgen ryddet av veien én av verstingene. Bokstavelig talt. Etter å ha kjørt i vanvittige 172 km/t i 70-sonen i Sollia, må en 18 år gammel bilist belage seg på å være fotgjenger i en lang periode. Heldigvis for samfunnet, men også til det beste for en bilfører som åpenbart bør beskyttes mot sin egen adferd. I slike hastigheter er det utrolig små marginer som utgjør forskjellen mellom et heldig eller dramatisk utfall. Forhåpentligvis har vedkommende fått en lærepenge som vil lette trykket på gasspedalen når han en gang kan sette seg bak rattet igjen.

Høy fart og farlige forbikjøringer

er blant de hyppigste årsakene

til dødsulykker i trafikken. Da

bør det også være lett å forstå og

akseptere at politiet peker på oss

med laseren. Det er en mer dyptgripende hensikt enn å plage oss

bilister. Det er til vårt alles beste. Og hvis noen fremdeles skulle være i tvil, er det fremholdt som et faktum at vi årlig ville spart om lag 40 liv på norske veier dersom alle hadde respektert fartsgrensene.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk, ble april en god måned sett med nornorske øyne. Null dødsulykker på veiene våre er der vi skal være. Hittil i år har fire mennesker mistet livet på veiene i Nord-Norge, og selv om det er en nedgang på én sammenlignet med samme periode i fjor, er det fremdeles langt ned til nullvisjonen. Det er den vi må jobbe mot.

Nå tror vi også at godt arbeid på mange plan er årsaken til at den nordlige landsdelen skiller seg ut fra landet for øvrig. Hittil i år har 38 personer mistet livet på norske veier, og det er en økning på nesten 30 prosent. Det er dramatisk, og det er betimelig at Trygg Trafikk nå roper et varsko.

Og selv om tallene isolert sett er gode for vår region, forteller de svært lite om antall nestenulykker og de mange tilfellene av villmannskjøring som bare har vært en hårsbredd fra å ende opp som dødsulykker. Med stor sannsynlighet var helgens råkjøring i Sollia et slikt tilfelle. Heldigvis var politiet på plass.