Han heter Ahmed Kibret, er 39 år og kommer fra Etiopia. For tiden bor han på Harstad mottak, og han er blant de få som har fått enerom på 10 kvadratmeter med feltseng, vask og speil. 2.340 kroner i måneden er det han har å leve for. Noen mener han er en lykkejeger.

På mottaket i Kvæfjord bor Asadullah og Abdul fra Afghanistan og Mohammad fra Syria. 15 og 16 år gamle har de rømt fra landene de elsker aller mest. I desperasjon har de rømt fra krig og brutalitet, og en høyst reell fare for å bli tvunget til å krige for IS. Alt de drømmer om er å få vokse opp i et trygt land. Er det å være lykkejeger?

I dagens Harstad Tidende (4. februar 2016) vil du bli bedre kjent med Ahmed, Asadullah, Abdul og Mohammad. Men du skal også få møte polske Jarek som kom til Harstad for å få jobb som murer og flislegger.

De er enkeltmennesker med ulike historier. Historier som tydeliggjør at de også må behandles forskjellig. En av få fellesnevnere er at de er sommerfugler i vinterland, som Halvdan Sivertsen så treffende beskriver det. Vi har vel alle fått kjenne litt på akkurat den følelsen.

Innvandringsdebatten har rast i flere måneder. Nasjonalt, men også lokalt. Det ligger i denne debattens natur at den blir polarisert. Det er sterke meninger for og imot, hvilket kommer sterkest til uttrykk i sosiale medier. Mens noen i medmenneskelighetens tegn tilbyr husrom, er andre på motsatt ende av skalaen. ”Send dem hjem. Alle som en”. Om du er mindreårig, enslig og kommer fra et krigsherjet land, er åpenbart underordnet.

Vi tror slike holdninger har sterkt rotfeste i kunnskapsmangel, og når vi i dagens avis setter fokus på ”de fremmede”, så er det i den hensikt å kikke gjennom nøkkelhullet på et flerkulturelt og multinasjonalt lokalsamfunn. Over 48 sider forteller vi i dag historier med mange ulike innfallsvinkler. Vi gjør det for at du som leser skal få et bedre innblikk i livene til noen få av de mange som kjemper for tilværelsen på integreringens kronglete sti. Vi gjør det for å tilføre debatten ny kunnskap, som en motvekt mot føleri basert på rykter og myter. Ikke så rent sjelden hører vi at asylsøkere og innvandrere har så mange goder. Dagens avis tegner et bilde som er betydelig mer nyansert.

Når du leser videre, vil du også stifte bekjentskap med 11 år gamle Abdi Malik. Han drømmer om å bli en av de neste landslagsspillerne fra Harstad IL. La oss ikke knuse denne drømmen med kunnskapsmangel og fremmedfrykt.