Isolert sett er det gode nyheter at politiets bevæpning opphører. Men vi må ikke bli naive.

Bevæpnet politi har vært synlig i Harstad-regionen som i resten av landet. Denne uka opphører den daglige bevæpningen. Det er ei grei beslutning, men vi må alle være forberedt på at politiet igjen fester pistolen på hofta.

Verden er blitt mer ustabil det siste tiåret. Altfor mange meningsløse drap, dessverre også i Norge, gjorde at norske politikere i 2014 bevæpnet politiet. Denne bevæpningen skulle egentlig opphøre før jul, men da slo terrorister til i Frankrike. Beslutningen ble utsatt. Fra og med 3. februar opphører politiets generelle bevæpning.

Fra den dato må politiet gå tilbake til gammel ordning. Våpen må være innelåst i biler og på lensmannskontorene, og våpnene kan først tas fram når politiet har en reell grunn til det.

Prøveperioden med bevæpning har ikke utelukkende vært positiv. Det har vært altfor mange vådeskudd, og media har meldt at det har vært minst 17 tilfeller der folk har forsøkt å ta våpen fra polititjenestemenn.

Politidirektoratet vurderer trusselbildet slik at politiet ikke trenger å bære våpen i det daglige. Dessverre har vi som nasjon høstet erfaringer som tilsier at bevæpning likevel kan være lurt. Det er lett å konstruere scenarioer som taler for at politiet bør bære våpen. Felles for disse scenarioene er at de bygger på både frykt og erfaring. Frykt for det som kan komme til å skje, og erfaringen om det som allerede har skjedd.

Det er åpenbart at politikerne som er imot et bevæpnet politi, tar den største risikoen. Skulle det skje noe forferdelig galt, som at terrorister slår til med et meningsløst angrep i Norge, vil spørsmålet om politiets våpenbruk igjen bli aktualisert. De politikere og fagfolk som anbefaler at politiet ikke skal bære våpen, vil da måtte tåle et kritisk søkelys.

Det hadde vært veldig hyggelig om vi hadde et samfunn der politiet åpenbart ikke trengte å bære våpen. Det samfunnet har vi dessverre ikke. Beslutningen om å avvæpne politiet er sikkert vel fundert nå, men kan fort vise seg å være naiv.