NAV-svindelen øker kraftig - og det må tas grep for å komme uvesenet til livs.

58 personer fra Troms svindlet i fjor NAV for til sammen 10,8 millioner kroner. Det er 2,8 millioner kroner mer enn året før, og det er en urovekkende økning. Avdelingsdirektør i NAV Kontroll Nord, Jannike Syse, er bekymret, og sier svindelen er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet.

Ekstra ille er svindelen fordi den rammer de mange som er avhengig av de sammen trygdeytelsene.

I fjor ble nesten 1.500 personer i Norge meldt for å ha svindlet til seg over 300 trygdemillioner. Desidert størst er svindelen med dagpenger og avklaringspenger. I Troms utgjør dette ni av de totalt 10,8 millioner kronene, utført av 55 personer.

De fleste som NAV melder til politiet for svindel med disse ytelsene, er personer som ikke har opplyst at de har inntekter ved siden av trygden. NAV-direktør Syse mener etaten har gode rutiner for å avdekke slik svindel, og at alle må regne med å bli kontrollert.

De som svindler utgjør selvsagt et lite mindretall, men enkeltsakene kan være store: En person svindlet til seg sykepenger, avklaringspenger og dagpenger for 1,2 millioner kroner. Vedkommende jobbet svart og mottok over en lang periode stønad fra NAV.

Flere store saker havner nå på politiets bord, og årsaken er at kontrollen med trygdeytelsene er styrket. Likefullt er det skadelig for hele velferdssystemet. Når fullt arbeidsføre forsyner seg av fellesskapets kasse, går det ut over de som er helt avhengige av disse ytelsene. Ordningene vi har er tuftet på tillit, og når dette undergraves gjør det hverdagen vanskeligere for de som er ærligere.

Alvorlige forbrytelser må etterforskes og føres for domstolene. NAV må sammen med skattemyndigheter, politiet og andre kontrolorgan gjøre alt som står i deres makt for å få bukt med svindelen. Det er positivt av kontrollordningene styrkes, både av hensyn til selve velferdsordningene, men ikke minst for at de som trenger og fortjener trygd kan ta imot den med rak rygg.