I disse dager er det nok mange som benytter anledningen til å plukke med seg taxfree juleakevitt på flyplassen, og det stopper ikke der. Taxfreesalget anslås å ha økt med 10 prosent hittil i år, mens Vinmonopolet måtte notere en salgsnedgang av historisk omfang i forrige kvartal. Nordmenn er et reisende folkeferd, og tilbudene florerer både på flyterminaler, ferger og i nabolandenes butikker. - Hvis under halvparten av konsumet omsettes via Vinmonopolet, kan en stille spørsmål om vi egentlig har noe monopol, lyder en lakonisk kommentar fra polsjefen, Kai Henriksen, i Dagens Næringsliv. Desember er bedriftens beste måned, og resultatet påkaller samfunnsmessig interesse.

I fjor ved disse tider ble regjeringen pålagt, mot sin vilje, å foreta en ”helhetlig utredning om taxfreeordningen” i løpet av inneværende stortingsperiode. Bak vedtaket sto en samlet opposisjon, uten at det kunne skimtes noen samlet løsning på de dilemmaene som her gjør seg gjeldende. Blant snarveier som ikke finnes, er å la Vinmonopolet overta taxfreehandelen, slik enkelte partier har foreslått i Stortinget. Den rødgrønne regjeringen sørget nemlig for at avtalen mellom Avinor og det tyskbaserte taxfreeselskapet ble forlenget til 2023.

Aps forsinkede snuoperasjon i denne saken er derfor til liten hjelp. Enkelt vil det heller ikke bli å finne inndekning på fremtidige statsbudsjetter for de milliardene som dagens taxfreesalg subsidierer 42 ulønnsomme flyplasser med. Og rulles gitteret ned for godt i de angjeldende terminalbutikkene, flyttes handelen tilbake til konkurrentene i utlandet og bagasjehyllene fylles på nytt med brennbar væske. Ideelt sett burde jo et avgiftsfritak som savner enhver fornuftig begrunnelse, oppheves snarest mulig.

Men en helhetlig utredning kan bli krevende på et saksfelt hvor politikerne, nettopp i sin mangel på helhetsperspektiv, har fått alt til å henge sammen med alt. Skal Vinmonopolet sikres en fremtid – og det bør være målet – burde én strategi være å se på det norske avgiftsnivået. At nordmenn handler like mye alkohol i Sverige etter utjevningen av kronekursen, bør være en vekker. Starten på moderate avgiftskutt ville ha vært en bedre julegave enn fjorårets ekstra vinflaske på taxfreekvoten.