Ikke før hadde Politidirektoratet besluttet at den midlertidige bevæpningen av politiet i Norge skulle opphøre, så smalt det i Paris.

Vi lever såvisst i en omskiftelig og uforutsigbar verden. Politidirektoratets beslutning om å avvikle den midlertidige politibevæpningen, var basert på en ny trusselvurdering fra PST. Denne konkluderte med at sannsynligheten for terrorhandlinger i Norge nå var lavere enn ved forrige korsvei. Med i vurderingen var også sannsynligheten for angrep på uniformert politi og militært personnell. Lovverket vi har åpner ikke for bevæpning i en «normalsituasjon», og 17. november ble satt som dato for at politiet igjen skulle opptre ubevæpnet.

Men før blekket var tørt på politidirektør Odd Reidar Humlegårds signatur på vedtaket, tikket de urovekkende nyhetene om terrorhandlingene i Paris inn fredag kveld. Omlag 130 uskyldige konsertgjester og kafébesøkende ble ofre for blind terror, utført av ekstreme islamister. Med dette som bakteppe, kunne timingen for å avvikle den midlertidige bevæpningen av norsk politi knapt vært dårligere. For Norge er ikke lenger et annerledesland i nord som kan tro vi er forskånet fra slike hendelser. Vi er en del av Europa og Vesten, og enten terror rammer Paris, London, New York eller København, så skaper det frykt blant folk også her i Norge. Det er en helt forståelig reaksjon når terroren kommer så tett innpå oss gjennom profesjonell nyhetsformidling og sosiale medier.

Ledelsen i Politidirektoratet hadde mandag, med bakgrunn i den nye situasjonen etter terroranslaget i Paris, møte med PST, Kripos og Oslo politidistrikt. Der ble det besluttet at politiet skal fortsette å bære våpen to uker til, fram til 1. desember. Det er en klok beslutning. Trusselbildet her til lands regnes av PST fremdeles som uendret, men bildet er mer uavklart. Etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST er intensivert, og det jobbes nå med å skaffe seg oversikt over situasjonen, både nasjonalt og internasjonalt.

Den midlertidige politibevæpningen ble innført 25. november i fjor, og har med den siste forlengelsen til 1. desember 2015, vart i over ett år. Man kan like det eller ikke, men akkurat nå taler mye for at bevæpningen bør vare lenger enn til desember.