Det er nå nøyaktig to uker igjen til Stortinget skal vedta den framtidige forsvarsstrukturen – og framtida til Harstad som forsvarsby. Etter planen skal utenriks- og forsvarskomiteen ha sin innstilling klar på fredag denne uka. Fortsatt forhandles det, og lite er ennå avklart.

Her i Harstad, og i Troms for øvrig, har vi all grunn til å være optimistiske, uten at vi på noen måte skal ta noe for gitt.

Positive signaler

Før forhandlingene går inn i de mange konkrete sakene som gjenstår, vet vi at Forsvarets musikkorps Nord-Norge (FMKN) videreføres. Dette ble også foreslått i Forsvarssjefens fagmilitære råd. Spørsmålet nå er; med hvilke rammer? Vi vil jo at FMKN skal ha best mulige betingelser slik at vi alle fortsatt kan glede oss over forsvarets musikk, enten det er sivilt eller militært. Dette jobbes det med.

Det er positive signaler, fra flere partier, om å videreføre Kystjegerkommandoen (KJK), enten det blir på Trondenes eller i Ramsund. Alliert treningssenter i Åsegarden har knapt vært nevnt, men jeg har tro på at våre innspill til videreført løsning vinner fram.

Les også: Førsteprioritet at KJK består også i framtiden

Kan ikke ta noe for gitt

Kystjegerne er den tyngste av disse sakene, både fordi det er fagmilitær og politisk prestisje i den, når både Forsvarssjefen og regjeringa har foreslått å nedlegge KJK, og fordi det et økonomisk spørsmål innafor fortsatt trange budsjettrammer. KJK har vært forsøkt lagt ned før, men ble videreført av den rødgrønne regjeringa ved forrige korsvei. Senterpartiet og SV støtter fortsatt videreføring, og nå står det i realiteten på mitt eget parti, Arbeiderpartiet.

Jeg har god kontakt med Anniken Huitfeldt, som leder komiteen og er saksordfører for langtidsplanen, men det er mye som skal på plass før et forlik foreligger, og vi kan ennå ikke ta noe for gitt.

Les også: Bare 8 prosent tror langtidsplan vil øke forsvarsevnen

Ber om drahjelp fra Frp

Særlig i kampen om kystjegerne er det umåtelig viktig med støtte også fra regjeringspartiene i Nord-Norge. Sentrale tillitsvalgte fra både Høyre og Fremskrittspartiet har klart markert sin støtte, og dermed: uenighet med eget parti. Jeg vet kolleger fra Høyre jobber godt inn mot ledelsen i sitt parti, og jeg håper de fra Fremskrittspartiet når fram på samme måte.

Men når jeg leser i HT at FrP skal ha frontet KJK innad i komiteen, stusser jeg. Skal vi tro andre medieoppslag har FrP overhodet ikke spilt inn videreføring av KJK som et krav i forhandlingene! Men det er ennå ikke for sent. De har ennå denne uka på seg.

- Gir oss ikke nå

Jeg har løpende kontakt med sentrale folk både i mitt eget parti og inn i andre, og vi står på så lenge det er mulig å påvirke utfallet. Denne uka er en lang og krevende politisk prosess på oppløpssida, og vi gir oss selvsagt ikke nå.

Vi har tross alt stått på siden Forsvarssjefen la fram sitt fagmilitære råd 1. oktober for over et år siden, Vi følger utviklinga tett, og er klare for å trykke på de knappene vi har, for å gjøre det vi kan.