Av: Edvin M. Eriksen, SV.

Posisjonspartiene (Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti) har i budsjettvedtaket fastsatt at det skal satses på nye omsorgsboliger i årene fremover. Til heldøgns omsorgsplasser er det satt av 200 millioner kroner.

Planlegging skal starte nå i år med ferdigstillelse i 2027. Dette er ei viktig og helt nødvendig prioritering. Dessverre viser det seg ofte at det tar tid fra politiske beslutninger blir tatt – til vedtatte bygg står klare til bruk. Byggeprosesser er omfattende prosesser. Vi vet naturligvis at vi allerede mangler helt nødvendige sykehjemsplasser – og vi mangler helsepersonale. Det er behov for nye sykehjemsplasser nå.

Det har for lenge vært faglig og politisk fokus på at mange helst vil bo hjemme så lenge som mulig. Men hva betyr det? Hvor lenge er det egentlig helsemessig forsvarlig? Heldigvis ser det nå ut til å ha kommet et skifte der det blir dokumentert hvordan altfor mange bor altfor lenge i sykdom og ensomhet. Alene hjemme med dårlig kosthold, liten aktivitet og sosial isolasjon. Kombinasjonen av sykdom og ensomhet er sterkt passiviserende og sykdomsfremskyndende.

Eldre mennesker med betydelig redusert helsetilstand trenger daglig omgang med andre eldre – og faste helsehjelpere. Altfor mange blir boende altfor lenge hjemme uten skikkelig matstell og med tilsyn fra hjemmesykepleie med stadig skiftende personer som naturlig nok ikke blir godt nok kjent med den gamle – eller som den gamle ikke blir kjent med. I tillegg er det åpenbart at satsingen på hjemmesykepleie krever mange sykepleiere – som vi vet det er for få av.

Det blir en kombinasjon av helsearbeidere som må kjøre mil etter mil til stadig nye og ofte ensomme eldre – og syke eldre som ikke får etablert noen fast sosial kontakt. Det er ingen kritikk av helsepersonell som gjør en fantastisk jobb, men et bilde på et helsesystem vi må forandre.

Vi får heldigvis stadig nye bilder av omsorgssentre/sykehjem der de eldre får oppleve sosialt samkvem, blir aktivisert og utfordret på positive måter – og får et helsebringende kosthold. Riktig helsebringende kosthold blir stadig viktigere desto eldre vi blir. Helsepersonellkommisjonen har klargjort ei stor utfordring fremover der eldre heldigvis får leve stadig lengre, men også en situasjon der det kan bli altfor få hjelpere. Da kreves det først og fremst bedre organisering av eldreomsorgen. Flere heldøgns omsorgsinstitusjoner – også for de med demens.

Det er positivt at vi i Harstad kommune har besluttet satsing på omsorgsboliger – og boliger med heldøgns omsorg (sykehjem), men det haster. Vi har ingen tid å miste.