LESERINNLEGG:

I en avisreportasje i HT beskrives flere nyheter i båtene: Blant annet nærhet til ladestrøm/USB og internett. 60% vekting på pris, 40% på kvalitet. Men inngår også mulighet for pasienttransport i denne vektingen? Antall reisende med hurtigbåt på strekningen Tromsø – Finnsnes – Harstad er økende. I løpet av de første 11 måneder i fjor benyttet 190 770 passasjerer disse båtene! Det etableres stadig flere behandlingstilbud ved UNN Tromsø. Samtidig er antall sengeplasser for inneliggende pasienter ved UNN Harstad og UNN Narvik betydelig redusert. Gjennomsnittlig liggetid i medisinsk avdeling UNN Harstad er nå ca 3 ½ døgn. Ved alle nevnte sykehus er antall polikliniske pasienter øket. I alt fører dette til transport av et betydelig antall mer eller mindre ferdigbehandlede pasienter. Noen av dem fortsatt preget etter premedikasjon. Rett til personvern, mulighet for assistanse, nødvendig pleie og hvile underveis i nåværende hurtigbåter er ikke ivaretatt. Mange opplever denne transportformen som belastende og uverdig. Det finnes et menneske i hver eneste sykdomsplagede kropp.

Pasienttransport i hurtigbåt

En del pasienter velger andre løsninger (bil, fly). Finnmark fylkeskommune har vurdert pasientenes behov for transport i hurtigbåt mellom Vadsø-Vardø-Kirkenes. Registreringen skjedde år 2009 i samarbeid med Pasientreiser Helse Finnmark. Reiser med båt og buss: 2043 pasienter, utgift kr 591.000. Reiser med taxi: 3809 pasienter, utgift kr 3.150.000. Reiser med fly og egne biler: kr 2.918.000. Det ble konkludert med at transport via hurtigbåt var rimeligst og mest skånsom. Videre ble det foreslått at eventuelle nye hurtigbåter måtte innredes med henblikk på slik transport: En sykelugar. I tillegg passasjerseter skjermet for innsyn.

Hva kan forventes i ”våre” nye hurtigbåter?

I lov om pasient- og brukerrettigheter beskrives rett til helse- og omsorgstjenester og transport. Bruk av hurtigbåter kan være den mest skånsomme og rimeligste transportmåten. Men dette forutsetter at det er minst en sykelugar i båten. I tillegg et antall seter som kan legges ned og om nødvendig skjermes med forheng mot innsyn. Jeg antar at det er tatt hensyn til dette i anbudskonkurransen!? Men det kunne likevel være beroligende å få en bekreftelse på dette. Det er berettiget misnøye med nåværende syketransport i hurtigbåtene. Er det noe positivt i nåværende situasjon? Ja, absolutt. Få høylytte klager tyder på at båtene nå har æren av å transportere landets mest tålmodige pasienter.