LESERINNLEGG:

Harstad Kommune, stedet hvor bruken av mye penger kan resultere i veldig lite. Etter å ha lest gjennom Virksomhetsplan 2018-2021 for Harstad kommune, begynner man å lure på hvordan kalkulatoren til rådmannens hjelpsomme disipler fungerer. Rådmannen forkynner i planen at etter å ha brukt 60 millioner til å ha skapt «...ny barnehage i sentrum med økning av 60 sentrumsnære plasser.»

60 millioner for å skape 60 plasser i sentrum må jo kunne sies å være en solid investering, men forteller dette hele bildet? For å få plass til å bygge en ny sentrumsnær barnehage, blir det foreslått å rive en, ja, sentrumsnær barnehage, for å få seg en passende tomt. På Seljestad ligger det en avdelingsbarnehage med navn Sletta, med 36 sentrumsnære barnehageplasser. Men det må vel bety at de 36 plassene som rådmannen foreslår å fjerne, som allerede eksisterer, kommer i tillegg til økningen på 60? Nei, gjennom først å legge ned 36 sentrumsnære barnehageplasser, skal det deretter bli bygget en firebase barnehage med totalt 60 plasser. Det er uvisst hva disiplenes kalkulator sier, men her i huset viser den at det blir skapt 24 nye sentrumsnære barnehageplasser, til 60 millioner. Men så levde alle lykkelig alle sine dager!

Eller kanskje ikke, for det står også i virksomhetsplanen at bemanningsnormen kan bli endret. Da blir det i basebarnehager krav om færre barn per ansatt enn det praktiseres i dag. Dette legger rådmannen til grunn at vil skje, og medfører at i sentrum blir det totalt 22 færre plasser i basebarnehagene. For å motvirke dette skal det i byggeperioden av 60 millioners barnehagen bli økt bemanning i to andre sentrumsnære basebarnehager, Gullhaugen og Utsikten. Ved å gjøre dette, vil like mange barn får plass der under byggingen av nye barnehagen, som det går der i dag. Men i 2020, når den nye 60 millioners barnehagen står klar skal ikke den økte bemanningen videreføres lenger. Så fra 2020 mister de sentrumsnære basebarnehagene 22 plasser.

Så, 22 plasser i minus, i tillegg til de 36 som forsvant når den eksisterende barnehagen ble revet. Totalt har det gått med 58 sentrumsnære barnehageplasser i virksomhetsplanen. Og hvor mange barnehageplasser har rådmannen og hans disipler skapt gjennom å bygge en ny basebarnehage? 60. Så for sentrum vil det, når den nye sentrumsnære barnehagen står ferdig i 2020, totalt være 2 flere barnehageplasser enn det er i dag. TO! Og da har rådmannen svidd av 60 millioner av våre skattepenger. Harstad Kommune, stedet hvor bruken av mye penger kan resultere i veldig lite. Men denne gangen hadde de i det minste en plan på det.