LESERINNLEGG:

Målselv Venstre med flere har stilt spørsmål vedrørende Hærens behov for helikopter. Forsvaret bør videreføres med en balanse av kapasiteter i alle domener for å kunne løse de vanskeligste oppgavene på norsk territorium. Til dette er den økonomiske rammen i landmaktsproposisjonen for liten til å levere en tilstrekkelig landmakt innen en forsvarlig tidshorisont.

Landmaktsutredningen hadde ikke penger til å prioritere helikopterstøtte til Hæren. Helikoptre har viktige funksjoner. Jeg vil fagmilitært fortsatt prioritere høyere oppfyllingsgrad i 2.bn og nye stridsvogner tidligere, før helikopter.

Gitt den økonomiske rammen, er jeg enig i prioriteringene som ble gjort i landmaktsutredningen.

En mekanisert struktur kan kanskje redusere behovet for forflytning av store mengder fotsoldater, men flere langtrekkende våpen krever økt evne til å sette ut ”speidere”, sambands- og mindre kampenheter i terrenget. Etterforsyning av kritisk materiell er nødvendig. Vi må også kunne sikre en militær evne til å raskt evakuere skadde, i hele skalaen fra fred, til krise, konflikt og krig.

Et balansert forsvar i alle domener vil gi norske myndigheter handlingsrom i møte med fremtidens konflikter. For å oppnå det må rammen for landmakten økes og investeringsmidlene komme tidligere.