LESERINNLEGG:

Goliatplattformen, som ligger 85 km nord for Hammerfest, omtales stadig oftere som en skandaleplattform.

Petroleumstilsynet har avdekket alvorlige feil. Det mest graverende er feil på det elektriske anlegget som gjør at det oppstår gnister i områder med gass og olje. Dette kan skape stor eksplosjonsfare. Det er også avdekket praksis hvor avvikene bare er lukke på papiret mens produksjonen pågår. Goliat er den siste plattformen som er satt i drift på norsk sokkel. Man må da vente at den også representerer den beste teknologien og at faren for utslipp og forurensning er handtert på høyeste sikkerhetsnivå.

I debatten om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, hører man stadig argumentet fra oljelobbyen om at sikkerhetsnivået på nye og moderne produksjonsanlegg er så god at faren for oljeutslipp ikke er interessant å diskutere.

Spørsmålet man da kan stille seg er følgende: Hva ville situasjonen vært om Goliatplattformen hadde vært satt i virksomhet på Røstbanken eller utenfor Andenes for to år siden, og sikkerheten hadde vært handtert på samme katastrofalt dårlig måte?

Det kunne absolutt vært en realitet om oljeindustrien hadde fått viljen sin for 20 år siden.

Hva ville skjedd med omdømmet til fiskeriene, fiskeindustrien og reiselivet om vi hadde hatt en plattform som opererte med stor eksplosjonsfare på de rike fiskefeltene våre?

Rent hav, rene strender, sikker leveranse av fisk, gode gyteforhold for skreien, hysa og silda og er den viktigste kapitalen for et stadig sterkere næringsliv i regionen. Bare rykter om forurensningsfare fra oljevirksomheten vil være skadelig.

Heldigvis er dette ikke situasjonen. Folkeaksjonen, miljøbevegelsen , fiskeriorganisasjonene og partiene V, SV, SP og Krf i vekslende regjeringer har heldigvis klart å forhindre oljeindustrien fra å slippe til i matfatet vårt.