LESERINNLEGG:

Samfunnskontrakten etableres gjennom utdannelse, jobb, lån til bolig og stoltheten som skapes av å kunne klare seg selv. For mange er dette selvsagt, for fremmede som kommer til vårt land er det en utfordring, større for noen enn andre. Skolegang, fritidsaktiviteter, idrett og kultur er en sentral del av kontrakten. Kontrakten er kostbar og det vil innebære et stort tap å bryte den.

Det er denne «kontrakten» alle må ha som mål å få og være en del av. De som har den må ønske nye velkommen inn i kontrakten. Da vil vi bidra til at våre medborgere blir bidragsytere til vårt samfunns felles beste.

Kultur og idrett er arenaer hvor vi treffes på likefot og hvor ulikheter blir mindre synlige. Vi må bygge videre på de kompetente og motiverte miljøene vi har. Vi må sikre bredden og samtidig gi vekstvilkår for de som strekker seg etter toppen. Vi må se på dette som miljøer som tar det beste ut av hverandre og er med på å binde oss sammen og forplikte hverandre.

Harstad fikk tidlig sin kulturelle forankring gjennom mililtære musikkorps og idrett tidlig på 1900-tallet. Med det militære kom kompetanse, ledere og utøvere. Det kom utdannelse, dannelse og virksomhet. Sammen med verkstedindustri, sildefiskeri og næringsmiddelindustri ble det fundament for utvikling.

For å gjøre en lang historie kort,- dette utviklet seg videre til å bli festspillbyen og i den senere tid har andre festivaler kommet til. Gode krefter har dratt sammen og vi har lyktes i lag. Forsvarets musikkorps har fra tidlige tider gitt grobunn for tilsvarende sivile miljøer. Våre profesjonelle kystjegere vitner om utviklingen fra et stort mannskapsintensiv forsvar til en slagkraftige profesjonelle spydspisser.

Slik er utviklingen, næringer og miljøer kommer til og bidrar med sin kunnskap inn i det bestående. Sammen utvider vi vår horisont.

Tilsvarende er det for alle våre nye medborgere som av ulike årsaker har funnet veien til Harstad. Vi som er her og de som kommer må begge være åpne og fordomsfrie og evne å ta ut det beste av hverandre. Vi må sørge for at alle har en samfunnskontrakt det vil koste å bryte. Dette vil være limet og felles plattform for å bygge fremtiden.

Vi bryr oss om hverandre her i nord. Det er viktig for oss å bry seg. Å bidra – og å få hjelp – det bygger tillit,- kulturen og idretten er en del av sikkerhetsnettet som binder oss sammen, engasjerer oss og gjør oss sterkere som samfunn.

Vi må evne å være tydelige på våre forventninger til alle de som ønsker å være en del av vårt samfunn. Rettferdighet og klarhet rundt forventningene må ha som mål å bidra til at alle vil vite hva som kreves for å kvalifisere for samfunnskontrakten. Det vil gi incentiv til å yte og bidra til seg selv og storsamfunnet.