LESERINNLEGG: Vær kjipe og pust med magen

Denne helgen ble flere fulle ungdommer sendt hjem fra det som skulle være en rusfri fest i Landåshallen i Harstad. Her er noen råd til deg som har tenåring i hus.

Vi foreldre stopper ikke å uroe oss selv om barna blir større. Vi vil alltid beskytte ungene våre og gjøre alt vi kan for at de skal være trygge.

Derfor synes nok mange av oss at det å ha tenåringer i hus kan være like fylt av bekymringer og usikkerhet som det å ha en liten baby.

Redselen for at barna våre skal bli utsatt for noe slår gjerne ut i full blomst i det de kommer i den alderen hvor de begynner å bli nysgjerrige på alkohol. Kanskje tenker vi tilbake til vår egen ungdomstid og rister på hodet over hvor dumdristige vi var, eller husker situasjoner som hvor eksperimentering med alkohol kunne gått galt.

Hvor skal grensen gå?

Ikke minst blir vi usikre på hva som er den beste måten å forholde seg til problematikken på. Hvor bør grensene gå? Hvor mye skal tenåringen få lov til å være med på? Til tross for at vi helst vil holde full oversikt ønsker vi jo heller ikke at de skal ha så strenge regler at de blir upopulære. Og hvordan er det egentlig, er det ikke bedre å kjøpe alkohol til tenåringen slik at vi i alle fall vet hvor mye og ikke minst hva de får i seg? Svaret på siste spørsmål er et rungende nei. Både forskere, politimenn og andre som jobber med dette er helt klare på at det å gi ungdommen alkohol før de er 18 fører til at de drikker mer. De drikker alt for ofte det de får med seg i tillegg til det klarer å skaffe på egen hånd. Ikke minst gir foreldrene et signal om at de godtar at ungene drikker. Og det fører til et høyere alkoholkonsum.

Harstadungdom drikker mer enn gjennomsnittet

Det er en dårlig nyhet at 16 prosent av elevene på ungdomsskolene i Harstad sier at de i løpet av det siste året har drukket så mye at de har følt seg tydelig beruset. Dette er høyere enn landsgjennomsnittet på 12 prosent. Tallene kommer frem i Ungdata-undersøkelsen som ble gjennomført i kommunen i 2015.

Den gode nyheten er at vi foreldre har en unik mulighet til å være de beste forebyggerne. Forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og er mer forsiktig. Vi kan påvirke våre barn og dytte dem i riktig retning. Men det kan oppleves som lettere sagt enn gjort.

Våg å være kjip

Det viktigste er at vi voksne må våge å være kjipe. Å være foreldre er ikke en popularitetskonkurranse. Samtidig er det viktig å ha en dialog om alkohol. Snakk med barna dine! Ungdommen trenger å få prate med noen om det de opplever. Skap foreldrenettverk i nærmiljøet. Gjør ungdommen klar over at du faktisk har oversikt over hva ”alle andre” får lov til. Ved å ha en åpen dialog med andre foreldre blir det lettere å holde oversikt over ungdommen.

Lær barna dine at de har ansvar for vennene sine. Gi klar beskjed til ungdommene om at de må ringe hvis de har kommet i en vanskelig situasjon eller opplever at venner er i trøbbel fordi de har drukket for mye. Prøv å vente med praten til dagen etter hvis ungdommen din eller vennene deres kommer hjem fulle.

Pust med magen

Sist, men ikke minst er det viktig å puste med magen. Husk at for de aller fleste er ungdomstiden fylt med forelskelse, musikk, gode opplevelser og minner for livet. Selv om årene går fort, har du en unik mulighet til å gjøre en stor forskjell i deres liv mens dere bor under samme tak.

Det gjør du best ved å være både kjærlig og kjip.