LESERINNLEGG:

Sjøfisk har vært og er en av landets pionerbedrifter for fangstbasert akvakultur eller levendelagring av torsk og skrei. De har drevet siden i 2007, og bygd opp en bedrift i en nisje som er blitt viktigere og viktigere for Norge med tanke på eksport av fersk torsk og skrei. Nylig gjennomførte de første trinn i et prosjekt med en annen fiskebedrift og Biomar med tanke på testing av tørrfòr til villfanget torsk. Bedriften har derfor hele tiden sett fremover for å effektivisere driften på alle plan.

Regelverket har vært tilpasset mens man har gått opp veien for denne type bedrifter. Det er derfor svært kritikkverdig at myndighetene og direktoratet ikke har tilpasset regelverk til hvordan denne type anlegg drives. Det er stor forskjell på oppdrett av laks og levendelagring av torsk og skrei. Det er noe også fagmiljøene burde vite bedre.

At de nå må sette kroken på døra er ufattelig trist for øyriket og Bjarkøy. 10 personer mister jobben, familier blir berørt, og om det blir oppstart i lokalene er usikkert. Det kan kun dagens eiere ytre seg nærmere om. Fiskerinæringen har vært viktig for Bjarkøy gjennom flere tiår. Bedriften, ved flere ulike eiere, har vært en viktig arbeidsplass for mange bosatt på Bjarkøy gjennom mange år. Den har bidratt til stor verdiskapning i øyriket, og mange skattekroner for tidligere Bjarkøy og nå Harstad kommuner.

Jeg vil utfordre vår ordfører til en dialog med myndighetene og direktoratet for å komme på banen med et klart regelverk som tilrettelegger bedre for denne type bedrifter og nisjer innen fiskerinæringen.