12. oktober var det et oppslag i HT om prestetjenesten i Ibestad. Sokneprest Bodil Lilliegaard uttalte at det ikke er bruk for prest i full stilling i Ibestad. Ordfører Dag Sigurd Brustind uttrykte at Ibestad bør ha en egen prest som er bosatt i kommunen. Dette gir meg anledning til å redegjøre for situasjonen rundt prestetjenesten i prostiet.

Nord-Hålogaland bispedømme har i over et år unnlatt å dekke opp for vakanser og permisjoner. Det har bakgrunn i et oppsamla underskudd som det ikke var noen utsikt til å bli kvitt uten et slikt tiltak. Bispedømmerådet har i tillegg gående en prosess der man ser over fordelinga av prestetjenesten i bispedømmet. Den bør være fordelt slik at det er ei mest mulig lik dekning av prestetjeneste i alle deler av bispedømmet. Og økonomien for kirka er nu slik at man ser seg nødt til å redusere med ni prestestillinger i våre to nordligste fylker.

En eller to færre i Trondenes

I løpet av 2018 ser bispedømmet seg i stand til å begynne å lyse ut stillinger igjen. I Trondenes prosti vil vi det bli en eller to færre prester enn tidligere. Vi må da se på hvordan de 10-11 stillingene våre skal fordeles. Den vurderinga som det kirkelige lederskapet i prostiet (kirkevergene og prosten) har gjort i denne prosessen, er at menighetene i større grad enn man har vært vant til, må finne seg i å dele prester. Det vil i praksis si at den nye soknepresten i Ibestad og Andørja ikke kan regne med å ha bare denne kommunen som tjenesteområde. Formelt er alle prestene tilsatt med prostiet som enhet, men til nu har Ibestad-presten i praksis kun forholdt seg til den kommunen.

Ordføreren slår til lyd for at den presten som har ansvar for Ibestad, må bo i kommunen. Jeg har stor forståelse for det synspunktet. Men fra september 2015 er boplikten i tjenestebolig oppheva for prester. Det er altså heilt opp til presten sjøl å velge bosted.

Kan bo der de vil

Mange meiner at det er et skritt i retning av å løse opp i den tette relasjonen mellom prest og menighet vi tradisjonelt har hatt. Men oppløsninga av boplikten er altså et valg kirka vår har tatt. I Ibestad er det en bolig som fremdeles står til disposisjon for presten. Kanskje vil det bidra til at fremtidige prester velger å bo der, men det er altså et personlig valg.

Alle sokn skal ha sin sokneprest, også Ibestad og Andørja. Men en ny prest der vil også måtte gjøre tjeneste andre steder i prostiet, det vil i praksis si i menighetene i Harstad. Hvor vedkommende kommer til å bo, er i alle tilfelle et valg vedkommende sjøl tar.