Hvorfor skal vi stemme på noe som helst – bortsett fra på middagen som kona lager?

Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Edvin tenker høyt om Norges største parti: Hjemmesitterpartiet.

Norges største parti er Hjemmesitterpartiet. Stadig flere velger å ligge på sofaen i stua i dyp depresjon over tingenes og verdens tilstand. Fra sofakroken sprer de sine udiskutable politiske budskap på nett. Sofavelgerne er landets største eksperter på det meste. De vet best – om alt. På Facebook sprer de sine budskap om alt som er vanvittig håpløst og idiotisk galt i fattiglandet Norge. I dette skakk-kjørte landet der absolutt ingen ting fungerer – der politikerne raner oss på hvert et gatehjørne. Hjemmeliggerne fnyser av folkestyre og idiotiske politikere. Mange roper i nød etter en skikkelig diktator. (Ja, da – jeg har en klar kandidat. Hun er vant til å måtte ta ansvar, sier hun) Ja, egentlig er det vel ingen andre enn hjemmesitterne og sofaliggerne som kan styre et land på forsvarlig måte. Det aller verste denne flokken av hjemmesittere og sofaliggere kan tenke seg er å møte opp i et valglokale. De kan ikke tenke seg noe verre. Og kanskje har de rett? Hvorfor skal vi stemme på noe som helst – bortsett fra på middagen som kona lager?

Det store spørsmålet er nå hva som må til for å få folket opp av godstolen og inn i valglokalene. Det er åpenbart ikke nok å lokke med skattelettelser – spesielt ikke overfor alle de som ikke betaler skatt. Det som må til er en skikkelig valgreform. La valget bli en fest – fra tidlig morgen til sein kveld. Mitt klare budskap er at alle valglokaler bør få skjenkebevilling og happy hour. Paraplydrinker til halv pris. Årets tilbud! Etter hvert som flasker og glass tømmes oppstår det ei fantastisk hallelujastemning i valglokalet. Når promillen nærmer seg 4 eller 5 stormer alle med ville gledeshyl fram mot valgurnene med bunkevis av stemmesedler. De stemmer på hva som helst. Og husk; Det viktige er at alle deltar. Kan vi ikke unne velgerne en skikkelig valgfest? Hvorfor i all verden skal valgdagen være så uendelig trist og kjedelig? Så er det mange som sier at vi må ha hemmelige valg. Vi skal ikke vite hva andre stemmer på. Når vi får spritet opp valgdagen oppnår vi valg som er så hemmelige at ingen aner hva de har stemt på. Når folket kommer heim etter valgfesten vil de fleste ha store problemer med å huske hvor de har vært – og de husker i alle fall ikke hva slags parti de har stemt på. Da kan vi snakke om skikkelig hemmelig valg.

I år er det 26 ulike partier og lister å velge mellom. Her er et lite utvalg; Alliansen, Kystpartiet, Fjellpartiet, Samfunnspartiet, Feministisk initiativ, Sjåvinistisk tøv, Norgespartiet, Verdipartiet, Helsepartiet, Det syke partiet, Influensapartiet, Piratpartiet, Sjørøverne, Rødt, De Grønne, De svarte og De gule. Så må det gå an å supplere med et parti som folk flest har tro på. Veldig mange savner «Mitt eget parti». Mange er kun enig med seg selv – og knapt nok det. Det burde naturligvis være lov å ha med seg sin egen valgliste. Valgstyrene må vise en helt annen fantasi og kreativitet.

Mitt forslag er derfor at ved neste valg skal valglistene fra de enkelte partiene gjemmes best mulig rundt omkring i valglokalet. De kan befinne seg hvor som helst – høyt og lavt. Gjerne på toalettene også. Velgerne trenger utfordringer å bryne seg på. Tenk om alle partilistene var grundig gjemt – noen oppe på skapene, noen nede under oppvaskbenken på skolekjøkkenet, noen i knivskuffa – og noen tullet inni toalettrullen på do – mange øverst i ribbeveggen eller øverst oppe under taket sånn at spenstige og lett berusede velgere må entre til topps i tauene før de kan finne sin liste og ta sitt valg. Under tjukkasen inne i gymsalen er også et bra gjemmested.

Valgstyrets medlemmer kan sitte på hver sin listebunke. Kanskje finner du Kystpartiets liste under bakpartiet til valgstyrets leder. Velgerne må åle seg under gymmatter både fra høyre og venstre. Midt under tjukkasmatta finner de kanskje Senterpartiet. Når velgerne (folk flest –men ikke riktig alle) er i gang med klatring og leiting etter sitt parti, kan valgstyret svare på ledende spørsmål; Fugl eller fisk eller midt i mellom? Høyt eller lavt? Tampen brenner! Stemningen stiger – og valgresultatet er særdeles uklart. Velgerne kravler over og under hverandre – hit og dit og har det rett og slett utrolig morsomt. Valgdeltakelse kan stige til godt over 100 prosent. Dette blir gøy! Godt valg! (PS: Husk fellesdusjen. Ta med sjampo og handduk!)

Edvin Eriksen

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

DEBATT:

- Menighetene må finne seg i å dele prester

Ibestad og Andørja må dele sin prest med andre, skriver prost Arne Håkonseth.

Debatten om det nye fylket i nord

- Enten man snakker om landsdelene, regionene eller fylkene - vår videre vei er ene og alene avhengig av tilgang på arbeidskraft og kompetanse for at vi skal få utvikling i små og store lokalsamfunn.

– Ønsker vi Norwenglish?

- Skal språket reddes, trengs en nasjonal dugnad der vi alle engasjerer oss i det viktigste av å være norsk.

«Forført av spriten» - råd når en kollega har et rusproblem

- Vi må senke ambisjonen vår når vi skal ta samtaler vi synes er litt vanskelige.

Frodig villavekst i byens bratteste bakker

Så seint som på førtitallet var det bare noen få hus oppe i Harstadåsen.

130 år - 130 historier:

Traff bakken i 80 km/t

Gikk foran da Harstad-kvinnene fortsatte seiersrekka:

Ustoppelige Karoline

De prøvde å stoppe henne med alle midler. Men Karoline Nordmo ble noen nummer for sterk for Bardus forsvar.

Tre scoringer på overtid:

Kaotiske sluttminutter

Dommerbytte og målkalas preget sluttminuttene mellom Funnefoss/Vormsund og Harstad i det som var sesongens siste kamp.

Den 12. mann premiere har premiere i jula:

Kim Jøran forteller om sin rolle

Kim Jøran Olsen fra Harstad kommer søndag til Amiff-festivalen for å snakke om sin rolle i filmen.

Fullstendig kaos i sluttminuttene:

Tre scoringer på overtid

Trener Ketil Lian er tilfreds med situasjonen i egne rekker:

– Favoritter til hver kamp

Ketil Lian legger ikke skjul på at revansjelysten råder i årets kvinnemannskap på håndballsida.

Utstyrsmessig hodepine for HIL:

– Alle har ikke gress-sko

Lørdagens avslutningskamp kan gå uten at alle spillerne har fottøy som er tilpasset anledningen.