LESERINNLEGG:

Jeg var en grynder for 43 år siden. I dag er denne bedriften blitt nord-norges største private handelsbedrift i vår bransje. Jeg ønsker å dele noen ord med dere om 3 forskjellige skattetyper som jeg har opplevd.

Investeringsavgift – det var en straffeavgift på 7% av det investerte beløp enten det var i anlegg eller i driftsmidler. Heldigvis er denne avgiften borte.

Arveavgift – en urimelig avgift på inntil 20% på det vedkommende arver etter sine foreldre. Arv fra andre kunne avgiften være opptil 30%.Mottaker skulle betale denne avgiften enten de hadde midler eller ikke. Denne avgiften ble fjernet i 2014.

Formueskatt – hva er det? Det er i bedriftssammenheng en særskatt på norske aksjonærer. For å kunne betale denne skatten så må du hente disse pengene et sted og det gjøres med å ta ut utbytte fra bedriften så i realiteten er det bedriften som må betale denne skatten.

Betaler alle denne skatten? Nei slik er det ikke. De som ikke betaler er alle utenlandske aksjonærer i norske bedrifter samt de bedriftene som er samvirkeorganisert.

Den virksomheten som jeg startet opp driver med trelast , byggevarer og interiør. Jeg tror halvparten av denne bransjen er i dag utenlands eid. Når jeg startet opp var alle norsk eid.

Vi selger våre varer til 2 kundegrupper og det er til det profesjonelle markedet og det private markedet.Vår største konkurrent til det profesjonelle markedet er utenlandsk eid og den største konkurrenten til det private markedet er samvirkeorganisert.Ingen av disse 2 konkurrentene betaler formueskatt

Vårt firma må ha i overskudd før skatt kr. 14.650.000,- for å dekke formueskatten til aksjonærene. Først skal firmaet betale skatt og så skal aksjonærene betale skatt på utbyttet og da blir det kr. 7.820.000,- som i sin helhet går til å dekke formueskatten.

I tillegg er formueskatten slik at den må betales hvert år enten bedriften tjener penger eller ikke. Dersom bedriften får mangel på likvider og dermed ikke kan utbetale utbytte så må aksjonærene selge litt aksjer. Dette slipper våre nevnte 2 konkurrenter og dermed har norskeide bedrifter et stort handicap.

Jeg er ikke imot dagens skattenivå, men jeg er imot forskjellsbehandling av næringsdrivende. For meg kan utbytteskatten eller bedriftsskatten økes for å få samme inntekt til samfunnet. Så mitt ønske er at formueskatten fjernes og at en ser på andre rettferdige måter å få den inntekten til samfunnet. Det kan være et viktig steg for å minske salg av norske bedrifter til utenlandske aksjonærer.

Formueskatten er en ekstraskatt på norsk eierskap.