Raus og varm eldreomsorg

- Stoltenberg lovet 12.000 nye sykehjemsplasser i sin valgkamp i 2007. Da er det klart at 567 plasser ikke er mye å skryte av og like så vanskelig å bortforklare, skriver Einar Jahre Mustaparta. Foto: Andreas Isachsen

- At Tove Karoline Knutsen ikke liker fakta og tall som beskriver nettopp det får stå for hennes regning.

LESERINNLEGG:

Dagens regjering vil fortsette å heve kvaliteten i eldreomsorgen. At Tove Karoline Knutsen ikke liker fakta og tall som beskriver nettopp det får stå for hennes regning.

Stoltenberg lovet 12.000 nye sykehjemsplasser i sin valgkamp i 2007. Da er det klart at 567 plasser ikke er mye å skryte av og like så vanskelig å bortforklare. Tove Karoline Knutsen må da også ty til det eldgamle trikset om å karikere budskapet fra meningsmotstanderen heller enn å snakke om egen politikk.

Vi i Høyre har gode løsninger på virkelige problemer, positiv god politikk og vi vil gjerne snakke om den.

For å sette utfordringen i eldreomsorgen i perspektiv. Kommunene anslår at det er behov for 22.000 nye plasser innen 2030.

Mye er gjort men mange venter fortsatt på sykehjemsplass. Dette er dagens regjering i ferd med å gjøre noe med. Det tar som nevnt tid å planlegge og få gjennomført utbygginger, men de vil komme så lenge dagens regjering får arbeide videre i henhold til sin plan.

Det viktigste er å få hjelp når man trenger det. Det viktigste i eldreomsorgen er å ta hånd om mennesket ikke systemet:

• Vi har sørget for at kommunen får mer støtte til å bygge ut nye sykehjemsplasser. Staten tar nå halve regningen når kommunene skal bygge sykehjem. Det gir naturlig nok resultater. Det planlegges nå tre ganger så mange sykehjemsplasser som under den rødgrønne regjeringen.

• Vi har utviklet en trygghetsstandard for sykehjem, slik at de som kommer på sykehjem skal være sikre på at de får et godt tilbud av god kvalitet.

• Vi har lovfestet retten til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig.

De eldre blir flere og de pleietrengende med kroniske og sammensatte lidelser trenger mer spesialisert helsehjelp enn tidligere. Denne analysen og forståelsen av eldreomsorgen må ligge til grunn når vi skal bygge et tilpasset omsorgstilbud. Det nytter lite å snakke om tidligere tiders behov. Målet er at den enkelte skal kunne mestre sin egen livssituasjon til tross for sitt hjelpebehov. Det er å ta de eldre og pleietrengende på alvor!

Mat, helsehjelp, aktivitet og fellesskap er de viktigste forholdene innenfor omsorg. For å forhindre svikt på disse områdene må det være sammenheng i tjenestene. Nye moderne sykehjem legger til rette for dette. Eksisterende sykehjem må tilpasses dette. For å komme dit lanserer regjeringen kvalitetsreformen ”Leve hele livet”. Målet er at eldre skal få hjelp til å mestre siste del av livet, og at pårørende/nærstående skal slippe å slite seg ut.

Jeg var på besøk på Bergsodden sykehjem sammen med Helseminister Bent Høie sist tirsdag. Vi spiste en velsmakende middag sammen med beboerne og fikk oppleve et moderne og veldrevet sykehjem.

Tidspunkt for middagsservering er nå det samme som for oss andre, sen ettermiddag kl 1600.

De ansatte fortalte om meget positive resultater fra dette. De eldre rekker å bli sultne og spiser mer når middag når den serveres kl 1600 og ikke som lunch kl 1300. Det blir mer tid til aktivitet. Aktivitet bedrer søvnrytmen og behov for søvnmedisinering reduseres. De eldre blir mer våkne på dagtid, det blir mindre svimmelhet og færre fallskader inntrer.

Dette er et konkret eksempel på hva man enkelt får til når man spiller på lag med helsearbeiderne som ser og forstår utfordringene og tar tak i de. Resultater fra slikt arbeid er en sann glede å få ta del i.

Mer å lese på ht.no:

Den nye rådmannen er selve oljen i maskineriet og nøkkelen til progresjon.

Leses nå:
Nyheter

Dagens leder:

Suksess — men sliter fortsatt med omdømmet

Oppdrettsnæringen må også i tiden framover bidra tungt i arbeidet med å løse sykdomsutfordringene.

Fremover eller tilbake?

Dessverre finnes det mørke skyer i horisonten – eller burde jeg si rød/grønne skyer? Disse skyene er fulle av reverser, reverser, omkamp, omkamp...

Troms skal ha sin del av Ap sitt kulturløft

- Arbeiderpartiet satte av én prosent av statsbudsjettet til kultur sist vi satt i regjering. I vårt nye kulturløft står vi klare til å gjøre det igjen.

Ny og bedre brannutdanning

- Jeg har tiltro til at faglige vurderinger om et godt samarbeid mellom fagskolen i Tjeldsund og andre fagmiljøer – i Harstad og andre steder – kan foregå uten at det gis politiske føringer.

Skattekutt koster

- Det skal godt gjøres å finne en skatteekspert, til og med i Siv Jensens finansdepartement, som mener kutt i formuesskatten øker verdiskapinga eller gir jobbvekst.

- Veldig kult om dere ikke stemmer FRP

Se Sophie Elise Isachsens video der hun går i strupen på Frp. Viser bilde av dødt barn.

Gunn-Laila J. Nilssen jubler når mamma stikker av fra sykehjemmet

- Må begripe at vi trenger flere hender og hjerter i sykehjemmene.

Ofrer ikke alt i høstinnspurten:

Finaledrama i NM

Skolestart for 1-klassingene ved gamle Harstad skole:

– Noe kronglete skolevei

Tobias Wærness Vandalsvik var en av rundt 50 førsteklassinger som mandag hadde sin første skoledag ved Harstad skole.

For første gang på lenge blir vi færre mennesker i Harstad

Viser hvor viktig at vi får folk fra andre land hit, sier ordfører Marianne Bremnes.

Mange slet med varierende forhold

Tjeldsundregattaens deltakere fikk oppleve ytterpunktene av en seilers opplevelse i en og samme regatta denne helga.

Landsås-gutter hjemme etter dramatisk avslutning i Barcelona:

– Godt å være hjemme i Harstad igjen

– Det dreier seg jo om å ha marginene på sin side.

Nykommeren Niklas Anthonsen og HIL tapte krigen på Harstad stadion:

HIL-debuten endte i tap

Niklas Anthonsen kriget så det holdt i sin første kamp for klubben. Men det var ikke nok.

Harstad Folkehøgskole åpnet dørene:

35 elever på plass

Søndag var det innrykk av 35 ferske elever ved Harstad Folkehøgskole på Trondenes.

Nytt tap for Medkilas kvinner:

- Ikke skarpe nok i dag

Medkila slet med å produsere målsjanser da Trondheims Ørn ble for sterke på Harstad stadion søndag ettermiddag.