- Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for at vi benytter fly

FLY ER VIKTIG: - Et godt nett av flyplasser så avgjørende viktig for næringsliv og bosetting, skriver Bendiks Harald Arnesen.

- Her i den nordlige landsdelen har vi ikke så mange alternativer til fly når vi skal forflytte oss mellom landsdelene eller reise utenlands.

LESERINNLEGG: Flyplassene er avgjørende for næringsliv og bosetting i nord

Jeg undrer meg stadig over de mange utspillene som kommer fra MDG (Miljøpartiet De Grønne).  Mange av disse utspillene vil ramme distrikts-Norge på en måte som partiet neppe kan ha tenkt over konsekvensene av.

Denne gangen er det brukerne av fly som det løftes en pekefinger mot.

Her i den nordlige landsdelen har vi ikke så mange alternativer til fly når vi skal forflytte oss mellom landsdelene eller reise utenlands. Derfor et godt nett av flyplasser så avgjørende viktig for næringsliv og bosetting.

Jeg synes med andre ord ikke at vi skal ha dårlig samvittighet for at vi benytter fly for utvikling av næringsliv/bedrifter og i jobben, eller for å besøke slekt og venner andre steder i inn- og utland. I en landsdel og et land med mye mørketid, frost og mye snø, synes jeg heller ikke at folk trenger å skamme seg over at de tar seg en sydentur av og til.

Jeg registrerer at MDG tydeligvis er opptatt av å finne virkemidler som kan stoppe disse mulighetene for folk. I denne sammenheng lanserer de nå forslaget om å flytte taxfreesalget fra flyplassene til togstasjonene, men hvordan dette skal skje i praksis vites ikke. Vet ikke MDG at det ikke finnes en eneste togstasjon i halve Norges lengde?

Jeg merker meg at MDG sitt høyeste ønske er å få bort hele taxfreeordningen. Dette ser jeg på som et virkemiddel for samtidig å få bort flest mulig flyplasser i distriktene.

Jeg har i hele mitt voksne liv vært opptatt av å bygge ut samferdselstilbudene i landet vårt. Dette har jeg prøvd å medvirke til både organisatorisk og politisk. Jeg har også hatt mitt arbeid innen samferdsel og i dag jobber jeg for å sikre best mulige flytilbud i hele landet. Dette gjør jeg fordi jeg er godt plantet i distrikts Norge og derfor vet hvor avgjørende viktig slike tilbud er for oss. Jeg har selv opplevd tidene før mange av flyplassene her nord ble bygget ut og jeg vil kjempe med nebb og klo mot at vi skal tilbake til den tiden.

I et land som Norge er det kostbart å holde en flyplasstruktur som er tjenlig for innbyggerne og næringslivet. Derfor er alle inntekter til formålet kjærkommen.

Taxfreeordningen er ikke noe særnorsk fenomen. De aller fleste flyplass-nettverk i verden er finansiert gjennom taxfree. Hvorfor skal da ikke vårt langstrakte land benytte en slik ordning når den faktisk gir over 2,5 milliarder kroner til drift av våre flyplasser? Jeg tviler på at MDG eller andre partier vil hente ut slike beløp fra statsbudsjettet etter først å ha tatt bort hele taxfreeordningen. Nei, da er det kutt i antall flyplasser og flyruter som vil komme.

I tillegg må det også kunne nevnes at dersom taxfreesalget i Norge opphører så vil folk gjøre sine innkjøp ved utenlandske flyplasser. Da har vi altså tapt milliarder i inntekter til norske flyplasser samtidig som mange hundre ansatte mister jobbene sine. I stedet sender vi pengene og arbeidsplassene ut av landet og laster flyene ned med varer kjøpt i utlandet.

Jeg vil så sterkt jeg kan henstille til helhetstenking og konsekvensvurdering når nye utspill fremmes.

Utforsk tema:
Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Dagens leder:

Suksess — men sliter fortsatt med omdømmet

Oppdrettsnæringen må også i tiden framover bidra tungt i arbeidet med å løse sykdomsutfordringene.

Fremover eller tilbake?

Dessverre finnes det mørke skyer i horisonten – eller burde jeg si rød/grønne skyer? Disse skyene er fulle av reverser, reverser, omkamp, omkamp...

Troms skal ha sin del av Ap sitt kulturløft

- Arbeiderpartiet satte av én prosent av statsbudsjettet til kultur sist vi satt i regjering. I vårt nye kulturløft står vi klare til å gjøre det igjen.

Ny og bedre brannutdanning

- Jeg har tiltro til at faglige vurderinger om et godt samarbeid mellom fagskolen i Tjeldsund og andre fagmiljøer – i Harstad og andre steder – kan foregå uten at det gis politiske føringer.

Skattekutt koster

- Det skal godt gjøres å finne en skatteekspert, til og med i Siv Jensens finansdepartement, som mener kutt i formuesskatten øker verdiskapinga eller gir jobbvekst.

- Veldig kult om dere ikke stemmer FRP

Se Sophie Elise Isachsens video der hun går i strupen på Frp. Viser bilde av dødt barn.

Gunn-Laila J. Nilssen jubler når mamma stikker av fra sykehjemmet

- Må begripe at vi trenger flere hender og hjerter i sykehjemmene.

Ofrer ikke alt i høstinnspurten:

Finaledrama i NM

Skolestart for 1-klassingene ved gamle Harstad skole:

– Noe kronglete skolevei

Tobias Wærness Vandalsvik var en av rundt 50 førsteklassinger som mandag hadde sin første skoledag ved Harstad skole.

For første gang på lenge blir vi færre mennesker i Harstad

Viser hvor viktig at vi får folk fra andre land hit, sier ordfører Marianne Bremnes.

Mange slet med varierende forhold

Tjeldsundregattaens deltakere fikk oppleve ytterpunktene av en seilers opplevelse i en og samme regatta denne helga.

Landsås-gutter hjemme etter dramatisk avslutning i Barcelona:

– Godt å være hjemme i Harstad igjen

– Det dreier seg jo om å ha marginene på sin side.

Nykommeren Niklas Anthonsen og HIL tapte krigen på Harstad stadion:

HIL-debuten endte i tap

Niklas Anthonsen kriget så det holdt i sin første kamp for klubben. Men det var ikke nok.

Harstad Folkehøgskole åpnet dørene:

35 elever på plass

Søndag var det innrykk av 35 ferske elever ved Harstad Folkehøgskole på Trondenes.

Nytt tap for Medkilas kvinner:

- Ikke skarpe nok i dag

Medkila slet med å produsere målsjanser da Trondheims Ørn ble for sterke på Harstad stadion søndag ettermiddag.