Skattesnyteri i luksuklassen

SKJULER PENGER Nesten alle som hadde konto i storbanken HSBC i Sveits oppga ikke dette i selvangivelsen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skandinavias rikeste familier unndrar en tredel av skatten de skulle ha betalt. De 300 rikeste familiene i Norge skjuler en formue på mange titalls milliarder kroner i utlandet.

95 prosent av dem som hadde konto i storbanken HSBC i Sveits, oppga ikke dette i selvangivelsen, viser en ny studie omtalt i Aftenposten 29. mai. Dette bidrar sterkt til forskjells-Norge!

Denne rikdommen har de ikke bygd på egen hånd. De fleste har bare arvet den. Og alle som én baserer rikdommen på goder som vi andre betaler for gjennom skatteseddelen. Varene får de ut til markedet på veier som resten av oss har betalt for. Varme og lys kommer fra kraftutbygging og infrastruktur vi har betalt i fellesskap. De ansatte er utdannet på vår skatteregning. Blir noen syke, får de behandling på sykehus vi har betalt for. Og eierne kan sove trygt fordi fabrikkene og varelagrene deres blir beskyttet av politi og brannvesen, som resten av oss har betalt for.

Takken for alt dette er at de snyter enorme summer unna skatt fra fellesskapet. For dette premieres de: Høyres og FrPs rike onkler og tanter har de siste fire årene fått skattekutt som er over fjorten ganger så store som pengegavene de har gitt disse to partiene.

Den samme rørende omsorgen vises ikke overfor de svakest stilte blant oss. FrP og Høyre kuttet i barnetillegget for de som er uføre. De tok gratis fysioterapi fra de av oss som sliter med brannskade, lungesykdom, har lammelser, Parkinson eller brystkreft. De har gått inn for kraftige kutt i støtten til foreldre med alvorlig syke barn.

- Vi var svært overrasket over at den skjulte utenlandsformuen er så konsentrert blant de aller rikeste. Basert på tidligere kontroller har man antatt at det er folk med vanlige inntekter som unndrar skatt, for eksempel ved svart arbeid, mens de rike bruker lovlige metoder til å redusere skatten. Vi viser at det ikke er tilfelle, uttaler en av forskerne.

Forskjellene i Norge har økt helt siden 1980-tallet. På 30 år har den rikeste prosenten i Norge doblet sin andel av inntektene. Andelen barn som vokser opp i fattigdom øker, mens antallet milliardærer har femdoblet seg på 15 år.

Nå må det være slutt på tålmodigheten. Ingen flere skattekutt til de rikeste! Regjeringas forslag om å slå sammen Kripos og Økokrim må stoppes. Det som trengs er å styrke Økokrim så de kan slå til mot hvitsnippkriminelle og skattesnyterne. På Stortinget vil Rødt arbeide for en skattepolitikk som omfordeler og utjevner forskjellene, og tetter hullene i lovgivningen slik at også de rikeste betaler skatt.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Debattinnlegg:

Fair Play (og mangel på dette) i den regionale fotballen

- Når barn og unge er tilskuere til fotballkamper hvor trakassering, ufint språkbruk og ulovlige taklinger florerer, mener jeg at vi er inne i en ond sirkel som bidrar til nivåsenkning og kanskje også dårligere rekruttering på lang sikt.

Leder:

Full gass forover i stedet for revers

Senterpartiet må også vokte seg vel for å bli direkte bakstreversk.

Er fylkeskommunen en vernet bedrift?

Regionreformen er en sjeldent god anledning til å gå gjennom fylkeskommunal sektor med lupe og ostehøvel, for ikke å si øks.

Dannelsesoppdraget

- Vi foreldre må ta vår del av jobben.

Enormt hjelpebehov

- Tallet på dem som er rammet er nå oppe i 30 millioner mennesker – og det øker.

Klar til å trimme lattermusklene?

Stand Up Harstad har hatt et nytt show. Her kan du se Rolf Breimos opptreden.

Skapte latter

Robert Søvik var én av flere som var i aksjon under helgens utgave av Stand Up Harstad

Først ut

Vidar Eliassen var førstemann ut under helgens Stand Up Harstad. Se og hør hans opptreden.

Jacobsen ble norgesmester

Jonas Dalseth Jacobsen kjørte NM-gullet hjem. Med stil.

En vanlig, vanvittig, vidunderlig tirsdagskveld

Aftenstemning med sjø og fjell. Bergsvågen. Toppsundet. Tindetiaraen Grytøya. Septemberlys. Kan det bli bedre?

Utstillingen «Tilbake til tingene» åpnet lørdag:

– Spennende kunstdebut

Er vi på rett eller feil kurs? 

Mandag er det lunsjforedrag om genredigering og genmodifisiering ved UiT Harstad.

Bjørnis når fram blant de yngste:

– Viktig del av brannvernet

Brannbamsen Bjørnis når fram til det yngste i Harstad-området.

Brann på Tjeldøya

- Full overtenning, meldte Politiet i Nordland.

Elever reagerer etter storkontroll av mopeder og scootere:

Protesterer mot mopedsjekk

Brannvesenet hadde øvelse og nedbrenning av bygning fredag:

Nedbrenning på Store Rogla