Skattesnyteri i luksuklassen

SKJULER PENGER Nesten alle som hadde konto i storbanken HSBC i Sveits oppga ikke dette i selvangivelsen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skandinavias rikeste familier unndrar en tredel av skatten de skulle ha betalt. De 300 rikeste familiene i Norge skjuler en formue på mange titalls milliarder kroner i utlandet.

95 prosent av dem som hadde konto i storbanken HSBC i Sveits, oppga ikke dette i selvangivelsen, viser en ny studie omtalt i Aftenposten 29. mai. Dette bidrar sterkt til forskjells-Norge!

Denne rikdommen har de ikke bygd på egen hånd. De fleste har bare arvet den. Og alle som én baserer rikdommen på goder som vi andre betaler for gjennom skatteseddelen. Varene får de ut til markedet på veier som resten av oss har betalt for. Varme og lys kommer fra kraftutbygging og infrastruktur vi har betalt i fellesskap. De ansatte er utdannet på vår skatteregning. Blir noen syke, får de behandling på sykehus vi har betalt for. Og eierne kan sove trygt fordi fabrikkene og varelagrene deres blir beskyttet av politi og brannvesen, som resten av oss har betalt for.

Takken for alt dette er at de snyter enorme summer unna skatt fra fellesskapet. For dette premieres de: Høyres og FrPs rike onkler og tanter har de siste fire årene fått skattekutt som er over fjorten ganger så store som pengegavene de har gitt disse to partiene.

Den samme rørende omsorgen vises ikke overfor de svakest stilte blant oss. FrP og Høyre kuttet i barnetillegget for de som er uføre. De tok gratis fysioterapi fra de av oss som sliter med brannskade, lungesykdom, har lammelser, Parkinson eller brystkreft. De har gått inn for kraftige kutt i støtten til foreldre med alvorlig syke barn.

- Vi var svært overrasket over at den skjulte utenlandsformuen er så konsentrert blant de aller rikeste. Basert på tidligere kontroller har man antatt at det er folk med vanlige inntekter som unndrar skatt, for eksempel ved svart arbeid, mens de rike bruker lovlige metoder til å redusere skatten. Vi viser at det ikke er tilfelle, uttaler en av forskerne.

Forskjellene i Norge har økt helt siden 1980-tallet. På 30 år har den rikeste prosenten i Norge doblet sin andel av inntektene. Andelen barn som vokser opp i fattigdom øker, mens antallet milliardærer har femdoblet seg på 15 år.

Nå må det være slutt på tålmodigheten. Ingen flere skattekutt til de rikeste! Regjeringas forslag om å slå sammen Kripos og Økokrim må stoppes. Det som trengs er å styrke Økokrim så de kan slå til mot hvitsnippkriminelle og skattesnyterne. På Stortinget vil Rødt arbeide for en skattepolitikk som omfordeler og utjevner forskjellene, og tetter hullene i lovgivningen slik at også de rikeste betaler skatt.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Ulikhet for loven

Er et ulovlig byggverk mindre ulovlig jo større det blir? Og er moralen at jo mer du tar deg til rette, jo mindre blir konsekvensene? Tre eksempler i Harstad de senere år gir grunn til å reise disse spesielle spørsmålene.

Dugnad - for enhver pris?

Du ser dem i billettluka. I bardisken. Med kost og brett, malingspensel eller sag. Med «Trener» på ryggen eller et rødt kors på brystet. De er dugnadsfolket.

Feil å skylde på flyktningene i Harstad

Når Frps Eivind Stene står fram i HT 5/7 og påstår at boligproblemet i Harstad Kommune skyldes pågangen av flyktningene som er kommet til byen, blir det helt feil.

Slå ring om måkene

Krykkjebestanden er redusert med nesten 80 % på 20 år, og i omtrent samme tidsrom er hettemåkene redusert med 76 % og fiskemåkene med 15-30 %.

Ønsker at matmarkedet flyttes

Næringsdrivende i sentrum ønsker matmarkedet hjertelig velkommen. Men håper de ikke okkuperer parkeringsplassene ved busstorvet i fremtiden.

Juksastevnet på Grytøy 2017:

Fredag braker det løs

Når sjørøverne kommer til båthavna på Lundenes fredag, blir det starten på en helg med liv og røre på Grytøya.

Fiskeridikretoratet ønsker tips:

Rømt laks i Nordland

Krig og kjærlighet på liv og død

Løytnant Helene Hilmarsen holder et gripende foredrag fredag under juksastevne på Grytøy

Søkere på skoleplass fikk svar

I dag har nær 600 søkere på skoleplass i den videregående skole i Nordland fått svar fra fylket.

Mange stikker av etter å ha kjørt på dyr

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

Edvald Boasson Hagen klar for ARN

Etappevinner i Tour de France, Edvald Boasson Hagen stiller på startstreken i Arctic Race of Norway2017.

Må krysse trafikkert vei uten gangfelt

– Hvor mye kan det koste å lage et gangfelt for å trygge skoleveien til barna våre, spør trebarnsmor Marian Grande Holte.

De nye signeringene har ankommet Harstad:

– Med oss vil Medkila være et bedre lag

Tirsdag kveld trente for første gang Medkilas fire nye spillere sammen. Nysignering Jenna McCormick mener at de nye signeringene vil gjøre Medkila sterkere.