Evenes flystasjon er ikke et egnet sted for maritime patruljefly

Advarer: Evenes er ikke egnet for MPA, mener Rune Øverås. FOTO: LINDA NORDSTRAND, FORSVARET

- Andøya flystasjon har slik spesialtilpasset infrastruktur, er fullt operativt, og driftes på en meget effektiv måte.

LESERINNLEGG:

Dere (sittende regjering) foreslo for Stortinget å legge ned den best plasserte og strategisk viktigste basen Norge og NATO har for nordområdene, Andøya flystasjon.

Det reelle MPA (maritime patrol aircraft)-fagmiljøet, og flere andre fagmiljøer, fraråder dette på det sterkeste, og jeg vil her belyse noen av årsakene. Jeg har snart 30 års erfaring med skarpe flyoperasjoner, og mitt spesialfelt er russiske ubåter.

Grunnet den nylige økningen i aktiviteten til de Russiske ubåtene, ønsker UK og USA et mye tettere samarbeid i nordområdene. Andøya flystasjon er en helt vital brikke for å få til dette viktige samarbeidet. Den andre vitale brikken er selvsagt en felles plattform, det store nye våpenbærende maritime overvåkingsflyet P-8 Poseidon.

Når Høyre og Frp la frem siste forsvarets Langtidsplan (LTP), ble ikke forsvarssjefens anbefaling rundt MPA fulgt. FSJ sa aldri noe om å flytte store våpenbærende fly til Evenes når han la frem sitt fagmilitære råd (FMR). Derfor blir det ikke riktig å si det var FSJ sitt råd som ble fulgt i denne saken.

Evenes flystasjon er ikke et egnet sted for MPA.

MPA operasjoner krever mye svært kostbar infrastruktur, og stort sett alt må bygges nytt på Evenes til MPA. Andøya flystasjon har slik spesialtilpasset infrastruktur, er fullt operativt, og driftes på en meget effektiv måte.

Våpenopplasting på MPA krever lang avstand fra alt av infrastruktur, aktive taksebaner og rullebane. Dette grunnet meget strenge krav til sikkerheten for slike typer våpen MPA har/skal ha.

Slike områder er ikke tilgjengelig på Evenes, grunnet mye kupert terreng og alt for lite tilgjengelige flate områder. Det har blitt nevnt å bygge et område på 16.000 m2, noe som på langt nær er stort nok.

Områder til våpenopplasting har vi mange av på Andøya flystasjon, for alle slags typer fly. Disse områdene er plassert slik at både sivile og militære fly kan operere samtidig som det pågår våpen oppheng.

Videre så krever avanserte militære flyoperasjoner enorme omkringliggende flate områder. Evenes ligger inn i landet, med mye fjell på alle kanter. Dette legger meget store negative operative begrensninger på slike flyoperasjoner.

Andøya flystasjon er skreddersydd for både MPA og jagerfly operasjoner, og er med sin plassering helt ut i havgapet perfekt egnet til avanserte militære flyoperasjoner. Det er blant annet fullt mulig å få til landing i bokstavelig talt null sikt, noe som aldri vil være mulig å få til på Evenes grunnet omkringliggende fjell.

Luftvernmiljøet sier Andøya flystasjon er lettere å forsvare med luftvern kontra Evenes, og mobilt luftvern er enkelt og raskt å sette opp. Andøya er det eneste stedet i Norge de øver skarp luftvernskyting årlig. Nytt langtrekkende luftvern vil også være mobilt.

Derfor er det vår plikt å informere om at flyttingen av MPA til Evenes er basert på feil grunnlag. En flytting vil kraftig svekke NATO sin mulighet til å ha kontroll over de viktige nordområdene.

Andøya flystasjon er med sin unike plassering Norge og NATO’s strategisk viktigste base for nordområdene.

Det sies også at Andøya flystasjon er den mest kosteffektive MPA basen i NATO, og den leverer i tillegg Norges viktigste bidrag til NATO.

Den nylige økningen i Russisk ubåt aktivitet taler for en videre militær drift av Andøya flystasjon. Dette vil sørge for tilstrekkelig infrastruktur og nok plass for et tettere Norsk og alliert samarbeide om overvåking av nordområdene.

Utforsk tema:
Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Ulikhet for loven

Er et ulovlig byggverk mindre ulovlig jo større det blir? Og er moralen at jo mer du tar deg til rette, jo mindre blir konsekvensene? Tre eksempler i Harstad de senere år gir grunn til å reise disse spesielle spørsmålene.

Dugnad - for enhver pris?

Du ser dem i billettluka. I bardisken. Med kost og brett, malingspensel eller sag. Med «Trener» på ryggen eller et rødt kors på brystet. De er dugnadsfolket.

Feil å skylde på flyktningene i Harstad

Når Frps Eivind Stene står fram i HT 5/7 og påstår at boligproblemet i Harstad Kommune skyldes pågangen av flyktningene som er kommet til byen, blir det helt feil.

Skattesnyteri i luksuklassen

Skandinavias rikeste familier unndrar en tredel av skatten de skulle ha betalt. De 300 rikeste familiene i Norge skjuler en formue på mange titalls milliarder kroner i utlandet.

Slå ring om måkene

Krykkjebestanden er redusert med nesten 80 % på 20 år, og i omtrent samme tidsrom er hettemåkene redusert med 76 % og fiskemåkene med 15-30 %.

Kappkjørte i 142 km/t

Lørdagens råkjøring på E10 nådde sitt klimaks like før midnatt.

Gir mer penger til svømmeopplæring

Troms fylke har nå fått en million kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Márkomeannu er i rute:

- Garantert ikke kjedelig

Festivalstaben jobber for fullt for at alt skal være klart til den 17. Márkomeannu-festivalen som åpner torsdag i neste uke.

Robin Lorentzen om hvorfor han har lyktes:

– Jeg er sterk mentalt

Portretteres i Lørdagsrevyen

Lars og Marianne Bremnes portretteres i kveld i Lørdagsrevyen i forbindelse med markeringen av 22. juli.

Kjørte i 132 km/t

En fører mistet førerkortet etter å ha gasset på.

Vant i både tingrett og lagmannsrett:

Tok opp kampen og vant

Da Glenn Johansens bil fikk motorproblemer for to år siden, ble det starten på et langt løp i rettsvesenet.

Fra grunt vann til justisminister

Den tidligere nordnorske mesteren i svømming har vært gjennom et aktivt liv med mange utfordringer, både oppturer og nedturer.

– Jeg kan være løsningen

Medkilas nye signering Crystal Thomas mener hun kan være en viktig brikke i å redde Medkila fra nedrykk.

Stoltenberg om 22. juli: I løpet av noen minutter var kaoset totalt

Jens Stoltenberg håpet i det lengste at eksplosjonen 22. juli ikke skyldtes en bombe. I løpet av noen minutter gikk det opp for ham hva som hadde skjedd.

Integrert på rekordtid:

Lærte språket, ble bankvert

Etter få måneder i praksis, er syriske Yehia Jabi (33) klar for jobb i Sparebank1 Nord-Norge.

Nye norske charterturister på vei til jordskjelvrammede Kos

Situasjonen har roet seg for de fleste norske charterturistene på den greske øya Kos, ifølge reisebyråene. Flere nordmenn kommer til øya fredag.

Tenk deg om før du slår:

De er kritisk truet

Slik tar du best vare på fangsten

Skal du på fisketur i sommer? Her får du gode råd for hvordan du sikrer best mulig kvalitet på fangsten.

Norske turister forteller om dramatiske nattetimer på Kos

Mange norske turister befinner seg på Kos og forteller om dramatiske opplevelser da jordskjelvet rammet natt til fredag.