Våren 2016 fremma Rødt forslag i kommunestyret om at Harstad kommune skulle utarbeide regler for kjøp og salg av kommunal eiendom. Årsaken var billigsalget av verftstomta i sentrum.

Forslaget fikk Rødts ene stemme.

Før påske 2017 var eierskapet til installasjonen «Seilet» tema i kommunestyret. Det har vist seg at det ikke er bare, bare å motta gaver som har økonomiske forpliktelser med seg. Politikere fra flere parti uttrykte i denne saken behov for ryddighet og åpenhet.

Statoilbygget

Så dukker det tidligere statoilbygget i Medkila opp i sakspapirene til formannskapsmøtet dagen etter påske.

Rådmannen har allerede fått utført en tilstandsrapport, og likegodt forhandla fram en pris for bygget.

Og i manende ordelag bes kommunestyret godkjenne kjøpet.

Hva er det som haster så fælt, og hvorfor haster det?

Det interessante er at dagens eier av bygget omtales som «dagens eier» i sakspapirene.

Hvorfor nevnes ikke selger, altså Medkila eiendom?

Er det fordi at Harstad skipsindustri eier halve Medkila eiendom, og at det var Harstad skipsindustri eiendom som var en av kjøperne av verftstomta i fjor?

Uten åpen budrunde

Rådmannen bruker enda en gang et kommunestyrevedtak for å legitimere sine handlinger. Men har rådmannen egentlig fått klar beskjed om å forhandle fram et kjøp av statoilbygget? Kommunestyret har så vidt rukket å diskutere tilstanden på dagens rådhus.

Kommunen har en boligpolitisk handlingsplan og en virksomhetsplan. Og det er disse planene rådmannen bruker for å legitimere det som nå har skjedd bak lukkede dører, dette som nå blir presentert i all hast.

Det er i Rødts øyne lang vei fra å forberede og gjennomføre det som politikerne har vedtatt, til å sluttføre forhandlinger om kjøp og salg av eiendom i millionklassen.

I saken om verftstomta ble det sagt at visse deler av forhandlingene og avtalen ikke var offentlig, på grunn av bedriftshemmeligheter og taktiske hensyn.

Tomta ble som kjent solgt uten noen åpen budrunde.

– Hvorfor hemmelig?

Er Harstad tjent med at kommunens administrasjon den ene dagen inngår hemmelige avtaler som selger, og den neste som kjøper?

Innbyggerne fortjener å vite hvorfor de som fikk verftstomta billig av kommunen i fjor, bare noen måneder seinere sitter på den andre siden av bordet og selger kommunen et bygg de nettopp har kjøpt.

Hva er det som er hemmelig, og hvorfor er det hemmelig?

Sitat fra sakspapirene til formannskapet:

«Eierne av Statoils tidligere administrasjonsbygg i Harstad ønsker å avhende dette. Over en periode har det vært kontakt mellom eierne og Harstad kommune v/rådmann og bygg- og eiendomssjef.»

Det er denne kontakten kommunestyret snarest må få innsyn i og ta kontroll over, slik at vi for framtida unngår spekulasjoner og mistanker om samrøre.

Og nå er det på høy tid å skaffe seg gode retningslinjer for kjøp og salg av kommunal eiendom!