Jeg har sett dette før. En engasjert offentlig debatt rundt et tema som mange er opptatte av og fellesnevneren er byutvikling. Det skapes fronter hvor parter møtes for å få frem sine meninger. Saken tilspisser seg og ingen løsning er i sikte. Det Harstad Tidende har gjort i saken om gammelbrygga er å åpne opp i det vakuum som har oppstått. Det som avdekkes er parters og enkeltpersoners egeninteresser, det være seg av både økonomisk og politisk karakter, kommunens håndtering av regler og interesser samt enkeltpersoners og interessegruppers ivrige engasjement for miljø i et bysentrum. Som jeg ser det står tomteeier så å si håpløst kneblet.

Det denne avis har avdekket i den siste tids artikler i saken får nå meg til å ytre meg. Personlig har jeg og mange rundt meg fra år tilbake erfaringer fra denne kommune med det å stå i en fastlåst konflikt hvor problemer ikke ble løst før vi selv begynte å tenke helt nytt. I ettertid kan jeg si at vi nok var i et såkalt demokratiets sorte hull. Harstad Tidendes avsløringer virker forløsende. Det som så skjer er at debatten i avisa fortsetter i gammelt spor som siste innlegg fra Edvin Eriksen og Øystein Drøsshaug er eksempler på.

I et forsøk på å bringe frisk luft inn i dette åpnede vakuum, drister jeg meg til å sette frem et annet og videre perspektiv. Jeg er selv født og oppvokst i denne byen og har bodd her mesteparten av mitt voksne liv. Jeg bor i Blåbærhaugen og kan daglig se turgåere i dette området og i Folkeparken. Ved å prate med folk får jeg inntrykk av at turgåere også går til Bergseng og Hagan. På Hagan står ei flott brygge som eldre Harstadfolk kan huske ble flyttet fra Hamneset fordi en kjøttvareprodusent bygde sin fabrikk her. I dag er fabrikken ombygd og huser byens kulturhus. Hva om gammelbrygga fra sentrum kunne få stå sammen med de andre bryggene på Hagan? Stien langs havet kan vel også gå vestover fra Trondenes til Bergseng? Her kan det videreutvikles et miljø som ivaretar byens identitet og ildsjelers ønske om å bevare arkitektur og historie. Skapes det et miljø med for eksempel kafe, historie, håndverk og båter som tema, kan dette bli en bydel i sunn kontrast til opphopende store kjøpesentre i sør.

Av Gerd Eilertsen