- Legg breisida til og gjør det samiske språket synlig i Festspill-programmet. Det skriver Rødts Kjell Erland Pedersen i et åpent brev til styreleder i Festspillene, Jens Johan Hjort.

Her er innlegget:

Du kjenner ikke meg og veit sannsynligvis ikke hvem jeg er.  Jeg henvender meg til deg fordi du er styreleder i Festspillene i Nord-Norge og blir sett på som en samevenn.

I går mottok jeg programmet for Festspillene i Nord-Norge for 2016, et fyldig og allsidig program.  Men jeg savna at noe av teksten i programmet var skrevet på samisk.

For 10-15 år siden sendte jeg en liknende henvendelse til styreleder/styret i Festspillene uten at jeg fikk tilbakemelding eller at det skjedde noe konkret.  Når jeg nå gjør en liknende henvendelse er det fordi åra har gått og samfunnet har blitt mer positiv til samer og det samiske.  Og jeg kan vel heller ikke beskyldes for å være masete.

Styret har valgt å ansette en samisk festspilldirektør, og da forundrer det meg at dette ikke gir seg utslag i programmet.  Programinnslagene har mange samiske aktører, men det samiske språket er totalt fraværene.  Ikke en gang festspilldirektør Maria Utsis "leder" har fått ei samisk utforming.

Nå er gjort gjort.  Men det er heile to måneder til arrangementene går av stabelen, og det er fint mulig å reparere skadene.

Det skal gis ut mange skriftlige saker fram til da. Jeg ber deg derfor om å legge "breisida" til og gjøre det samiske synlig i bybildet i Harstad og i avisene, språklig. Dette får du til om du vil. Det må da være fleire samevenner i styret, så det er vel ingen fare for at du blir nedstemt?

Kjell Erland Pedersen, Rødt Skånland

Leder for partiet Rødt i Skånland, Kjell Erland Pedersen. Foto: Per Jan Pedersen
PÅ SAMISK: - Gjør det samiske språket synlig i Festspill-programmet, oppfordrer Kjell Erland Pedersen i partiet Rødt i Skånland.