Stipend: Ingeborg Lindahl har også fått stipend. Foto: Oivind Arvola

harstad: Både Troms fylke, kulturrådet og Billedkunstnernes Vederlagsfond har hatt tildelinger denne uka.

Det er langt mellom lokale navn i listene over tildelinger, men de beløpene som er tildelt, betyr mye for de som har fått.

Selvtillit

Ei av de fra Harstad som har fått penger fra Norsk kulturråd, er Caroline Kaspara Palonen. Som vi skrev i går, fikk hun arbeidsstipend for yngre ny-etablerte kunstnere. Arbeidsstipendet utgjør 229.609 kroner for 2016. Det er hun veldig glad for. Knapt ti prosent av alle søknadene som kommer inn, får penger.

– Dette betyr at jeg får gjøre det jeg elsker og har jobba hardt for, på heltid, sier hun til Harstad Tidende.

Palonen ga i fjor ut sin tredje roman.

– Tildelingen gir meg mulighet til å fordype meg i et romanprosjekt over lang tid. Å skrive en roman er en krevende prosess. Nå slipper jeg å ta på meg strøjobber som fjerner fokus fra det kunstneriske. Jeg føler meg svært privilegert og takknemlig. Jeg er også glad for at forfatterskapet mitt har kommet gjennom dette nåløyet. Det hjelper på selvtilliten og gir meg lyst til å vise at jeg kan mer. En del av meg puster lettet ut. Den andre delen tenker at nå må jeg virkelig prestere, sier hun.

For tiden jobber hun med en ny roman, og hun har også et par andre litterære sideprosjekter.

I år er det delt ut 292 millioner kroner, inkludert også flerårig stipender. Palonen er eneste på listene bosatt i regionen som får kunstnerstipend fra staten. Troms er for øvrig fylket som i år har høyest andel tildelinger i forhold til søknader.

Vederlagsfond

Billedkunster Ingeborg Lindahl er også fornøyd om dagen. Hun fikk 150.000 kroner i stipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond.

– Jeg føler meg privilegert og stolt av å få et slikt arbeidsstipend. Tildelingen er en forutsetning for at jeg skal kunne videreutvikle meg uavhengig av skiftende markedsinteresser og utstillingstrender, sier hun til Harstad Tidende.

Hun legger til at stipendet muliggjør kunstnerisk forskning og prosjekter som ellers ikke ville blitt gjennomførbart grunnet økonomi.

– Norge er et kostbart land å produsere kunst i, og derfor må man som kunstner være iherdig og effektiv for å overleve. Det ropes om mer privat finansering av kunst og kulturlivet, som er et paradoks siden de fleste kunstnere finansierer store deler av sine produksjoner selv. Og om det fins kunstnerhonorar så går mesteparten til gjennomføring av nye kunstprosjekter, sier hun.

Festivaltilskudd

Troms fylke har også delt ut penger til festivaler. Totalrammen er på 2,25 millioner kroner, og av dette havnet knapt 260.000 i Harstadregionen. Her er Bakgården inne for første gang. Ellers har gamle travere som Ilios, Markoumeannu, Foldvikmarkedet fått.

tilskudd: Bakgården har mottatt tilskudd fra Troms fylke for første gang.