Prisvinner AnneSemb (i midten) hadde med seg mange elever til utdelingen i Harstad Sparebanks lokaler. Foto: Åse Hjelvik

Anne Semb ble både overrasket og glad da hun fikk vite at hun var blant de nominerte til Kulturprisen 2015. Enda lykkeligere ble hun da hun stod med Harstad Sparebanks kulturpris i hånden - et bevis på gløden og engasjementet hun gjennom flere år har vist for kulturlivet i Kvæfjord.

Engasjert

For Semb drar gjerne med seg hele bygda når hun er inspirert. Sammen med Marianne Varskinn etablerte hun den årlige julevandringen som etter få år ble en førjulstradisjon. I 2004 grunnla hun Fårebygget galleri og atelier som siden har fungert som et kulturhus for både amatører og profesjonelle kunstnere. Hun har et brennende hjerte for at barn og unge skal få slippe til, og for noen år siden var hun med på å starte barne- og ungdomsteateret ”Uten Sidestøkke”.

For seks år siden ble Semb tildelt den nasjonale Frivillighetsprisen der juryen betegnet henne som en hjulvisp i lokalsamfunnet. Hjulvisp ble også brukt som beskrivelse da juryen delte ut Kulturprisen 2015 onsdag ettermiddag.

– Jeg er bare veldig takknemlig og glad. Jeg vet ikke hva mer jeg kan si. Jeg var litt uforberedt på at jeg skulle få denne prisen, sier Semb, tydelig rørt etter mange gode ord fra blant annet juryen, Kvæfjords ordfører Torbjørn Larsen og venner og familie som hadde samlet seg for å hedre henne.

– Ukuelig optimisme

Juryen påpeker at de hadde en utfordrende jobb. Først med å velge ut fem kandidaten i et felt hvor egentlig alle var kvalifisert til den høythengende prisen. For utenom Semb, var Ola Bremnes, Lars Bremnes, Wolfgang Schmitt og Ingeborg Annie Lindahl nominert.

– Innenfor sine sjangre er kandidatene kulturformidlere i øverste divisjon. Å skulle sette bildekunst opp mot visesang og kor, har vært en krevende oppgave, sier medlem av juryen, varaordfører Maria Serafia Fjellstad.

Hun forteller videre at det er enkelt å la seg sjarmere av ildsjeler som gir så mye av seg selv for å gjøre kulturopplevelser tilgjengelig for alle.

– Anne Semb ser muligheter, og er tilsynelatende blind for begrensninger. Med ukuelig optimisme og et brennende engasjement har årets prisvinner, det understrekes på uselvisk vis, vært en kulturformidler av stort format. Ikke bare i sitt lokalmiljø, men også langt utover disse grensene. Prisvinneren omtales som en hjulvisp i lokalsamfunnet. Få, om noen, lever bedre opp til karakteristikken enn årets prisvinner, sier Fjellstad.

Anne Semb forteller at hun ikke har rukket å tenke over hva pengene skal brukes til.

– Jeg har lyst til å bruke pengene til noe spesielt. Neste år skal jeg ikke jobbe i ungdomsskolen, så på en måte trengte jeg disse pengene nå, sier hun, og fortsetter:

– Jeg har lyst til å tenke meg nøye om, og la en stor pott gå til noe som får meg til å huske den fine stunden jeg har hatt på prisutdelingen.

Barnesangbok

Det viktigste arbeidet hun gjør er å jobbe med barn, mener hun selv.

– Mye av det jeg jobber med handler om å finne gode oppgaver til ungdom slik at de kan stå støtt på begge beina. Det gjør noe med selvtilliten til ungdom. For meg er det viktig å være en slags hjelper på veien for at de skal bli trygge, selvstendige mennesker.

I ett år fremover skal hun samarbeide med forfatter Veronica Melå, og lage nordnorsk barnesangbok.

– Jeg skal illustrere sangene etter boka selv. Jeg ser frem til det. Hele tiden har jeg hatt lyst til å male mer, og nå får jeg muligheten til å gjøre jeg det.